Category Archives: DEFAULT

❤️ Dak.de/bonus

Review of: Dak.de/bonus

Reviewed by:
Rating:
5
On 18.08.2018
Last modified:18.08.2018

Summary:

Es gibt heutzutage in fast allen Online Casinos die MГglichkeit, sich mit Spielautomaten gratis.

dak.de/bonus

Was auch immer Ihnen gerade wichtig ist: Die DAK-Gesundheit ist ein Leben lang an Großwerden kann so großartig sein: mit unserem AktivBonus Junior. Das Bonusprogramm der DAK Gesundheit belohnt gesunde Lebensführung und Bonusprogramm DAK Gesundheit: DAKgesundAktivBonus für Mitglieder. DAK Plus Zahn. Weniger Eigenanteil beim Zahnarzt! Leistungen unabhängig vom Bonusheft; Bis zu Prozent Kostenerstattung; Leistungen für Brücken.

De huurder van het Gartenhaus op mijn terrein kwam vandaag melden dat hij aanstaande maandag in Hannover aan zijn studie begint en zodoende gaat vertrekken.

Ondanks het feit dat ik het wist zal het toch een gemis betekenen van deze vriendelijke, behulpzame jonge Syrische vriend Hassan. We houden contact met elkaar.

Afgelopen weekend had ik een wandelgezel, mijn goede vriend Iwan, uit Utrecht op bezoek. Hij genoot intens van de omgeving en het comfort in mijn huis.

Zondag stond een wandeling op de Itterbecker Heide op het programma. Aan het eind van de rondwandeling in Itterbeck kwamen we langs het Heimathof in Itterbeck.

Daar zorgde de jaarlijkse Harmonika und Akkordeontag met muzikanten uit Duitsland en Nederland voor een extra goed sfeertje. Zoals in Nederland was het Open Monumentendag.

Het werd een onvergetelijke dag. Mijn gast van Italiaanse afkomst vond het een belevenis om Cantharellen op zijn manier klaar te maken.

Gisteren kwam de Schornsteinfeger de gasketel en aansluitingen controleren. Gelukkig was alles in orde. Bij de voordeur begroette hij me in het Plattdeutsch: We hadden een zeer prettig gesprekje samen.

In de tuin heb ik de bekende bloeiende Sedum een plaatsje gegeven. Het is wel droog, dus betekent het extra water geven. Het is elke dag weer volop genieten van de natuur en frisse lucht in de Grafschaft.

Een stralende zon zorgt sinds gisteren voor echt zomerse dagen. Deze omgeving met zijn pure lucht doet je de dichtbevolkte streken met smog en druk verkeer bijna vergeten.

In de ruime woonkamer is het op warme zomerse dagen heerlijk toeven indien je even uit de zon wil zijn. Afgelopen week werd onze wijkgemeenschap een bruidspaar rijker.

Aan de mannen was de taak om de bogen met dennentakken te versieren. De vrouwen uit de buurt hebben op hun beurt de rozen bevestigd.

Vorige week zondag Het geeft een goed beeld van de woon- en leefomstandigheden in vroeger tijden. In het hoofdgebouwtje wordt je gastvrij ontvangen met eigengemaakte taart en een grote koffiekan!

Het verschil is dat de Rangers zich uitsluitend en diepgaander met de natuur, beheer, educatie, flora en fauna bezighouden.

In 2 uur tijd ben ik meer te weten gekomen over de dierenwereld en de natuur dan ooit tevoren. Na enige tijd is het gelukt om een huishoudelijke hulp voor 2 uurtjes per week te vinden.

Dankzij de inzet van Pater Hermann is het gelukt. Het is wel noodzakelijk gezien de grootte van de woning en het onderhoud van de tuin.

Het geeft me meer tijd om andere klusjes te verrichten en ook de natuur in de omgeving verder te verkennen.

De dagelijkse wandeling van minstens een half uur bracht me vandaag naar de Lemker Berg aan de zuidkant van Uelsen.

De zomerse dagen brengen volop zonneschijn na de regenachtige periode. Het betekent wel voldoende water geven aan de planten in de tuin en het nodige onkruid wieden.

Diverse gasten heb ik inmiddels kunnen ontvangen op mijn nieuwe adres. Met groot plezier en enige trots leidt ik ze rond in de natuurrijke omgeving.

Zo waren afgelopen weekend een oud collega en zijn vriendin te gast. Het was een heel gezellig weekend met o. De RK kerk heeft me kennis laten maken met een sociaal netwerk.

De Duitse pastoor in Neuenhaus betrekt me bij diverse activiteiten die niet direct met geloof te maken hebben. Ook de Nederlandse Pater Luttikhuizen is als een goede vriend trouw op bezoek.

Hij heeft me uitgenodigd lid te worden van een gezelschapskring in Ootmarsum, hier net over de grens. Ze komen eens in de 14 dagen bijeen voor een lezing op diverse gebied of een uitstapje.

Dankzij deze pater heb ik ondertussen kennisgemaakt met een huishoudelijke hulp, een Poolse mevrouw die me eens inde week een handje gaat helpen.

Haar man is een handige bouwvakker die me vast van dienst kan zijn met kleine reparaties in de toekomst. Het uitzicht dezer dagen op de tuin is magnifiek.

Telkens word ik verrast door de diverse soorten planten. Vanaf het terras of de serre zie ik mijn overbuurman druk doende met het hooien.

Het geeft een bijzonder landelijk gevoel. In de omgeving zijn volop wandel- en fietsmogelijkheden. Geopend vanaf begin mei tot begin september.

Een reuzenglijbaan 73 m lang , een brede waterglijbaan 22 x 4 m en verschillende springplanken bieden fantastisch zwemplezier.

Een speelplaats voor kinderen met een reuzen klimtoestel van touw, tafeltennis en veel andere speelmogelijkheden maken de uitdaging compleet.

Op een buitenterras is een kiosk voor een hapje en een drankje. Het bad ligt op 2,5 km van mijn huis, een kleine 10 minuten fietsen of halfuurtje wandelen.

Zaterdag ben ik uitgenodigd voor een openluchtdienst van de RK kerk met grill na afloop in Neuenhaus. Na een boeiende reis door de Tsjechische Republiek ben ik weer teruggekeerd.

Nu ik meer dan 3 maanden in Uelsen woon begint het werkelijk als een thuis aan te voelen. De tuin laat zich in volle pracht bewonderen.

Er vallen zowel binnenshuis als in de tuin nog wel enige kleine klusjes te doen. Tussen de bedrijven door geniet ik volop van het uitzicht en vooral de diverse bijzondere planten en bloemen die tevoorschijn komen.

Dit weekend opent het Bronstijdcentrum in Uelsen , een archeologische site voor bezoekers. Dit ga ik morgen met een bezoekje vereren.

In Duitsland is net als in de meeste landen 1 mei een feestdag. Naast de bekende internationale Dag van de Arbeid wordt de intrede van de lente gevierd.

Ze dragen met recht deze naam! In de tot feesttent omgebouwde garage van een eigenaar klonk de Alpenmuziek. Ik werd officieel verwelkomd en voorgesteld aan alle buren.

Bert en Brenda had ik al eerder leren kennen. Bert is de neef van Egbert, de vorige eigenaar van mijn huis. Ook mijn naaste Russische buren waren present.

In veel buurten in Duitse dorpjes en veel steden wordt de Maibaum geplaatst. De mannen binden dennentakken rond een buis.

Daarna wordt met kruidenbitter getoast. De dames bevestigen kleurrijke linten aan de ronde buis. Vervolgens wordt de metershoge mast omhoog gehesen.

Het feest begint dan: Er bestaat een hechte buurtgemeenschap. Het is een ontzettend leuke manier om met elkaar kennis te maken. Bij lief en leed staan ze voor je klaar.

Via de Whatsapp ontving ik de verwelkoming. Vandaag bleek dat 1 van de paarden ziek was bij de buren verderop. In Nederland herdenken we morgen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

In Duitsland is op 8 mei de bevrijding en gelijkertijd herdenking van de slachtoffers. De dagen vliegen voorbij met werk in de tuin en in het huis.

Tijdens de wandelingen zoals afgelopen zondag geniet ik van de mooie, rustige omgeving zoals je kunt zien op het plaatjes van de Itterbeckse Heide.

Langzaam komt er een zonnetje door de bewolking heen. April is te koud voor de tijd van het jaar. De laatste dagen is het heerlijk lenteweer in de regio.

Uit de wind is het aangenaam vertoeven op het terras achter mijn nieuwe domein. De groenteplantjes in mijn broeikas zoals radijs, worteltjes, tomaten en zelfs meloen staan er goed bij.

Het was hoog tijd om ze te verpoten. In de plantentuin rond het huis wemelt het van voorjaarsbloemen en bijzondere planten zoals de bamboe, siergras, de Australische Bastisia die bloeit in juni.

De exemplaren die ik toegevoegd heb laten zich ook van hun beste kant zien. Het is werkelijk een groot genoegen na al die jaren in een appartement gewoond te hebben, om nu te kunnen genieten van flora en..

Het schoffelen van een deel van de tuin om ruimte vrij te maken voor nieuwe beplanting is een eldorado voor merels, mussen, koolmeesjes en roodborstjes.

Tussentijds geniet ik van de omliggend natuur tijdens een dagelijkse wandeling door het bos of naar het dorpscentrum van Uelsen.

De komende weken ga ik het Gartenhaus verder inrichten voor eventuele gasten of huurder. Het voorjaar begint langzaam op gang te komen.

In de tuin steken allerlei varianten hun kopjes omhoog. De narcissen, vroege tulpen, krokussen staan in bloei. De vorige eigenaren van het huis aan de Hollboom hebben ook nogal wat exotische planten nagelaten.

Het is telkens een verrassing wat er tevoorschijn komt. Het is volop genieten van rust en natuur, na jarenlang in een appartement in een drukke straat gewoond te hebben.

In de broeikas zijn o. Mijn eerste verjaardag in Uelsen heb ik samen met mijn familie heel gezellig gevierd. Deze dag viel samen met de Tweede Paasdag en is zeer bijzonder geworden.

Thuis gekomen konden we genieten van de gezamenlijke maaltijd. Op 23 april wordt door een aantal vrijwilligers het Feriengebiet schoongemaakt voor het nieuwe seizoen.

Het is een mooie gelegenheid om kennis te maken met plaatsgenoten. Daar ga ik om de 14 dagen heden, zoals vandaag naar de kleine donderdagmarkt.

Het is ook weer leuk om eens in Nederland te zijn en de korte afstand maakt het mogelijk. De grensregio is een goede keus geweest.

Op Paaszaterdag is de oude vader van mijn buren op 92 jarige leeftijd overleden. Vandaag heb ik deelgenomen aan de afscheidsdienst bij de begraafplaats.

Er waren meer dan mensen aanwezig, familie en vrienden. Ik heb met de oorspronkelijke eigenares van mijn huis kennisgemaakt. Zij woont samen met haar man aan het eind van de straat.

Het was een goede gelegenheid om met nog meer buren kennis te maken. Egbert en Albertje, waarvan ik het huis gekocht heb, en die ook aanwezig waren bij de eredienst, kwamen nog even hun vroegere bezit bekijken.

Langzamerhand leer ik meer mensen kennen. Op de zaterdagen om de 14 dagen organiseert de plaatselijke SC Sportclub een wandeling vanuit Itterbeck, 10 km verderop.

Daarnaast ben ik begonnen met het voorbereiden van de opknapbeurt van het Gartenhaus de toekomstige vakantiewoning.

Ik heb het volop naar mijn zin in dit prachtig natuurgebied. Er valt nog veel te ontdekken! Ik hou de lezers op de hoogte!

Het is bijna lente. Je zou het niet zeggen met deze temperatuur. Ondanks de motregen was ik vastbesloten om de wandelschoenen aan te trekken.

Ook hier vindt je de nieuwe routepaaltjes van de Bentheimer Wanderverein. Het uitzicht op bos- en glooiende weides is fantastisch! Ook vandaag vroeg ik me af of ik hier op vakantie ben of echt woon.

Op de terugweg trof ik op de Wilsumer Rundweg 3 jongedames in gezelschap van 3 bordercollies en 1 Duitse herder.

Ik antwoordde dat ik hondenliefhebber ben. De honden leefden zich lekker uit op de weide vlakbij de schapen en de geitjes. Bij de boerderij waar ik vanaf het huis op kijk, namen we afscheid.

Het heeft even geduurd om de vaste telefoon en Internet tot stand te brengen. Vanaf 1 maart woon ik officieel aan de Hollboom in Uelsen. Het is werkelijk elke dag alsof ik met vakantie ben aan de rand van het Naturschutzgebiet van Uelsen!

Nu de eerste weken erop zitten is het weer tijd om alle nieuws te delen. De aanmelding bij mijn nieuwe woonplaats Uelsen en de verblijfsvergunning zijn rond.

Al na enkele dagen werden de papieren per post bezorgd. Een verhuizing maar vooral een emigratie kosten de nodige tijd. Pluspunt in Duitsland is dat de verblijfsvergunning gratis is en permanent voor ingezetenen van de EU.

Het enige wat me nog wacht is de invoer van de auto. Daarna kan ik bij het Verkehrsamt in Nordhorn mijn Duitse kenteken uitkiezen.

Daarnaast ga ik me aanmelden bij de Krankenkasse, het Duitse ziekenfonds met de verklaring van mijn Nederlandse zorgverzekeraar. Dankzij de vorige eigenaren heb ik vele tips en adresjes gekregen voor onderhoud en aanschaf van huisraad en tuinartikelen.

Vlak over de grens in Denekamp is een gigantisch tuincentrum waar ook veel Duitsers inkopen doen. Ik heb er een rododendron, hortensia, viooltjes en rozenstruiken gekocht.

Alles staat te pronken in de tuin. De vorige eigenaren hebben diverse exotische en inheemse plantjes achtergelaten. Het wordt de komen de tijd een verrassing om alles tevoorschijn te zien komen.

In de broeikas zijn de eerste zaadjes geplant. Met mijn naaste buren heb ik al snel kennisgemaakt. Het zijn Duitstalige mensen uit de voormalige Sovjet-Unie.

Heel aardig en behulpzaam als het nodig is. Uelsen en omgeving heeft veel te bieden aan verenigingsleven en op toeristisch gebied.

De zuivere lucht en prachtige natuur zijn goed merkbaar. Er komt hier een mossoort voor die verder alleen in de Scandinavische landen gedijt, het IJslands mos.

Vanaf mijn huis is het slechts een paar minuten lopen om in een uitgestrekt bosgebied en wandelparadijs te geraken. De verhuizing komt naderbij. Aanstaande vrijdag staat de verhuisploeg klaar in Woudenberg.

Vandaag heb ik nog enige voorbereidingen getroffen in mijn nieuwe woonhuis. Het was weer heerlijk slapen in deze rustige, natuurrijke omgeving.

De lucht is puur! De sneeuw had nog even gewacht voordat er warmere dagen komen. Plaatjes van het Gartenhaus en uitzicht op het woonhuis met serre:.

Vandaag stond de in ontvangst name van de huissleutel op het programma. Officieel ben ik nu eigenaar van mijn droomhuis inclusief Gartenhaus aan de rand van het Naturschutzgebiet!

Met een heerlijk kopje koffie begroetten de vorige eigenaren me. We zijn overeengekomen dat ze nog de hele maand februari de boel kunnen leegruimen en schoonmaken.

Albertje was volop bezig met stofzuiger en Leifheit Hausrein dweil. De opstal — en inboedelverzekering zijn geregeld. De Duitse verzekeringsagent en een medewerker die blijkbaar stage liep, lagen in een deuk van het lachen toen ik het theater bij NN navertelde.

Spaarders een maand lang laten wachten op hun eigen geld na verkoop van de woning is totaal onmogelijk in Duitsland.

De avond en nacht in mijn woning werden een verademing met een absolute nachtrust. Ik ben na een voordelige tankbeurt en boodschappen met lagere prijzen heerlijk uitgerust teruggereisd om de laatste voorbereidingen te treffen voor de grote verhuizing op 19 februari.

Het Bentheimer landschaap was bijna uitgestorven. Neem maar eens een kijkje in zijn moderne stal: Het begint te korten. Over 3 weekjes is mijn verhuizing gepland.

Volgende week vrijdag ga ik weer eens naar mijn nieuwe woning en Egbert en Albertje opzoeken. De Duitse notaris heeft me officieel aangemeld bij het Grundbuch als nieuwe eigenaar.

Voor de achtste keer houdt Rotary Club Uelsen-Coevorden op vrijdag 15 januari een benefietconcert op negentien locaties in het centrum van Uelsen.

Het aandeel van muzikanten uit de regio Coevorden is groot. Van Bach tot Beatles, pop tot gospel, instrumentaal tot rock, het is een succesformule die vele bezoekers trekt.

Daarmee brengen zij geld bijeen dat deze Rotaryclub besteedt aan tal van goede doelen en regionale projecten aan beide zijden van de grens. Ditmaal is de opbrengst aan Nederlandse zijde voor muziekonderwijs in Coevorden en omgeving.

Dat de muzieknacht zowel door Nederlandse als Duitse artiesten een warm hart wordt toegedragen blijkt uit de vele aanmeldingen om belangeloos op te treden.

Op alle locaties liggen routes klaar. Er zijn optredens van: De optredens vinden vanaf Er zijn daarna slotfeesten met muziek en dans in het schoolgebouw, hotel-restaurant Am Waldbad en in Kneipe Wilsumer Stroate.

Ook zijn kaarten te koop bij Hannes Laden aan de Bahnhofstrasse 19 in Emlichheim. Op de avond zelf kost een kaartje 12 euro, inclusief programmaboekje.

Vanmiddag werd ik gebeld door Albertje. Ze dankte me voor de kerstkaart die zij en haar man van mij ontvangen hebben. Het tuinhuisje is leeg geruimd en mijn toekomstige woning komt ook steeds verder gereed voor mij.

Ze was bezig met koffers vullen met kledingstukken. Na enige minuten kreeg ik Egbert aan de lijn. Begin januari, heb ik hem verzekerd kom ik weer langs om de verhuisdatum te bespreken.

Die zal voor mij half februari op de agenda staan. Ik weet zeker dat ik met deze lieve mensen contact zal houden. Dit wens ik ook alle lezers toe: Rembrandt Festival 2 februari.

Mekka op Zondag 3 februari. Op stap met de Museumjas en oma Maaike 3 februari. Fier Belgisch Bier vanaf 8 februari. Gluren bij de Buren Baarn 10 februari.

Schrijf als eerste een review! Voeg een review toe Jouw e-mailadres wordt niet getoond. De beste bluesartiesten komen naar Delft. Meer dan 60 live optredens.

Inspirerende designbeurs in het monumentale HAKA-gebouw van feb. Bjvoorbeeld door bedrjfsrumte beschkbaar te stellen. Maar we doen meer vult Lesley van YES!

We hebben een formule ontwkkeld waarbj de geselecteerde ondernemers actef gestmuleerd worden om over het ondernemerschap na te denken en hoe ze daar voor hun egen bedrjf nvullng aan kunnen geven.

Een onderdeel van deze formule s het bevorderen van contacten tussen technostarters en het bedrjfsleven.

Dt doen we onder andere door het organseren van netwerkborrels en het aantrekken van bedrjven voor coachngs- en fnancerngstrajecten.

De rol vervult Deerns en daar zjn we heel gelukkg mee. Ook bj deelname aan de door ons georganseerde masterclasses komen de technostarters n contact met deskundgen ut het bedrjfsleven.

Masterclasses Onze masterclasses worden onder andere n samenwerkng met Delft TopTech ontwkkeld. Onlangs heeft de tweedaagse masterclass Investor Readness bj Deerns n Rjswjk plaatsgevonden.

Omdat we het nvesteerdersvraagstuk net vanut de theore maar vanut de praktjk wlden benaderen, hebben we een vjftal nvesteerders aangetrokken om plaats te nemen n een jury.

Onder ledng van Peter Hscocks en Paul Ormerod van the Cambrdge Entrepreneurshp Centre zjn na een dag basstheore alle busness cases opgesteld.

In s ze naar Nederland gekomen waar ze aan de TU Delft bochemsche technologe s gaan studeren. Met andere woorden, wnd maken zonder gebruk te maken van een pomp of ventlator.

Deze vndng s zo unek en de toepassngen zjn zo groot dat k er meer mee wlde dan alleen op dt onderwerp promoveren vertelt Elane spontaan na afloop van de masterclass.

Deze technsche nnovate wl k commerceel toepassen en concreet maken. Het luchtflter werkt als volgt. Het systeem s revolutonar door het gebruk van elektrostatsche egenschappen.

Doordat er geen bewegende delen worden toegepast en het systeem zelfrengend werkt, s het uterst onderhoudsvrendeljk. Daarnaast s het eenvoudg n gebruk en kan het makkeljk worden ngepast.

Een ander verneuwend aspect wordt gevormd door het fet dat het systeem n een handomdraa aan veranderende condtes als luchtvochtghed, luchtdruk en luchtstroom s aan te passen.

Samen met Deerns onderzoek k nu de toepasbaarhed van het systeem n zekenhuzen en vlegtugen. Delft een utkomst voor mj.

Het s normaal gesproken al een utdagng om je weg te vnden n een neuwe cultuur, laat staan dat je her ook nog eens een bedrjf wlt opzetten.

Met name door het utgebrede netwerk en ntateven als deze masterclasses krjgt mjn bedrjf n een stroomversnellng handen en voeten.

In eerste nstante heb k gebruk gemaakt van een bedrjfsrumte va YES! Delft, maar al snel moest k proeven doen met de testopstellng.

Deze konden daar om velghedsredenen net plaatsvnden. Nu heb k een rumte gehuurd van de TU Delft waar k gebruk kan maken van de benodgde technsche faclteten.

Op dt moment rcht k me meer op het busnessplan van mjn bedrjf. En daar kan k best wat hulp bj gebruken. Aangezen Deerns n bjna alle markten actef s waar mjn product toegepast kan worden s dt een utstekende omgevng om mjn busnessplan onder begeledng van professonals meer vorm te geven.

De masterclass Investor Readness heb k als heel leerzaam ervaren. Doordat k drect reacte kreeg van deskundgen ut de praktjk weet k nu dat zaken als de ontwkkelfasen en fasen van marktntroducte meer gedetalleerd utgewerkt moeten worden.

Overgens was de jury overwegend postef over mjn presentate. Een aantal juryleden heeft zelfs gevraagd of k contact met hen op wl nemen. Katalysator Als formule manager bj YES!

Delft volg k de successen van de organsate op de voet en k ze langzamerhand een sneeuwbaleffect ontstaan, legt Lesley ut.

Met de groeende bekendhed van de stchtng wordt het netwerk steeds groter, en door voortschrjdend nzcht kunnen we nu ook beter nschatten op Masterclass Investor Readness bj Deerns welke maner we de technostarters kunnen ondersteunen.

Er bleek ook vraag te zjn naar kenns op het gebed van de zogenaamde softe factoren zoals persoonljke effectvtet en zelfontploong.

Om her verbeterng n aan te brengen hebben we ntervsebjeenkomsten n het leven geroepen. De oprchters van de aangesloten bedrjven kunnen zch voor deze bjeenkomsten opgeven en onder begeledng werken aan vraagstukken als hoe krjg k mjn team weer op de rals?.

Opvallend bj deze sesses s hoe snel de deelnemers zch kwetsbaar op durven te stellen. Dt s overgens ook een van de succesfactoren van het programma onderdeel.

Actflow heeft een systeem ontwkkeld dat luchtgeledng bj auto s optmalseert, maar deze vndng s ook n andere branches zeer goed toepasbaar.

Op deze maner kunnen technostarters praktjkervarng opdoen en referentes opbouwen. Tegeljkertjd kan Deerns nnovateve kenns aanbeden de sterk gerelateerd s aan zjn kernactvteten.

Het s geweldg nsprerend om te zen hoe de wsselwerkng tussen technostarters en het bedrjfsleven groet. We zen steeds meer concrete voorbeelden van de overbruggng tussen unverstare kenns enerzjds en marktontwkkelngen anderzjds.

En daar s het ons utendeljk om te doen!. D Hudge stuate 0 e kostendeskundgen van Deerns hebben dt vraag stuk aan de hand van de levensduurkostenmethode benaderd.

Herdoor zjn net alleen aspecten als nvesterngs, onderhouds en energekosten meegenomen maar s er, technekoverschrjdend, ook gekeken naar de logsteke zekenhusprocessen.

Door naast de gebrukeljke kentallen ook bjvoorbeeld de loopafstanden en tjden van en naar de koelunts en de gebruksfrequente n beeld te brengen, kunnen de optmale neuwe locates voor koel en vressystemen worden bepaald.

De berekenngen hebben aangetoond dat alleen al door beheersmatge optmalsate de onderhoudskosten met een kwart kunnen dalen. Daarnaast zal een aanzenljke besparng worden gerealseerd op logstek gebed.

Het geheel moet worden vergeleken. Het gaat net alleen om de technek maar ook om andere aspecten, zoals her het logsteke proces.

U zet de nvloed factoren Netto Contante Waarde over 5 jaar, met n de bovenste graf ek ook de logstek. Internatonaal overleg door mddel van vdeoconferencng s dageljkse noodzaak.

Deerns heeft het ultra moderne communcatenetwerk voor het neuwe kantoor ontworpen. Archtect Mchael Graves heeft zch laten nspreren door de Nederlandse archtectuur ut de jaren Een voorbeeld hervan s het gebruk van rood natuursteen en rode Dudok bouwstenen.

Een ander opvallend punt s de gernge hoogte bnnen het project, ca. De meeste gebouwen eromheen zjn hoger dan 80 meter.

Het ntereur s door JHK archtecten ontworpen. In het neuwe kantoor werken ongeveer mensen, waaronder rum advocaten, fscalsten en notarssen.

Het advocatenkantoor heeft de beschkkng over meerdere vergaderrumtes en een separate rumte de s ngercht voor het houden van vdeoconferentes. Ook presentatesystemen, audosystemen en plasmaschermen zjn aangesloten op het centrale communcatenetwerk.

De gebrukte apparatuur s state-of-the-art op het gebed van technek en utstralng en waar mogeljk naadloos verwerkt n het ntereur.

Communcate nfrastructuur Aan de bass van deze nstallates lgt een doordachte communcate-nfrastructuur. Deze s goed afgestemd op de nrchtng en het gebruk en slut aan bj de veel voorkomende verhusbewegngen bnnen het kantoor.

De geavanceerde audovsuele nstallate de s aangebracht, wordt volledg va het netwerk beheerd en bedend. Medewerkers de conferentes en presentates houden, worden door de helpdesk op afstand bjgestaan.

Storngen en meldngen voor onderhoudsactvteten worden door de apparatuur va het netwerk verzonden aan de beheerder en worden proactef afgehandeld.

Bj verhuzngen behoeven mnder wjzgngen aangebracht te worden n het netwerk, de telefoontoestellen en de gebrukersnstellngen op de telefoontoestellen.

Ten opzchte van het vorge pand wordt gemddeld 1,5 uur per dag aan tjd bespaard. Een groot deel van deze besparng wordt door de neuwe systeemopzet gerealseerd.

Bouw bnnen anderhalf jaar een gloedneuwe fabrek met een cleanroom de aan de allerstrengste specf cates voldoet.

Bnnen een scherp budget en dat ook nog eens op meer dan klometer afstand van je thusbass, te weten n Tawan. Bj ASML, want over deze topondernemng praten we, s dat woord ut het vocabulare geschrapt.

De neuwbouw aan de andere kant van de wereld wordt zelfs tegeljk gerealseerd met een sgnf cante utbredng van het moedercomplex n Veldhoven.

Daarvoor maken de chpmachnebouwers graag gebruk van de expertse van Deerns. We schrjven end als ASML beslut om n Tawan te nvesteren n een fabrek voor de refurbshment van gebrukte systemen en de reparate van door ASML geproduceerde en n de rego geleverde machnes.

ACE n Tawan moet voorzen n een volwaardge productelocate en alle bjbehorende densten met plaats voor ongeveer medewerkers. Achterlggende gedachte s Azatsche klanten beter en sneller van denst te zjn.

Bovenden krjgt projectmanager Walter Postma het consgne om ook rekenng te houden met eventuele utbredng n de toekomst. Karakterstek Hoe dan ook, zegt Walter Postma, we gaan daar n Tawan een heel moo bedrjf opzetten.

In februar dt jaar hebben we de opdracht geformuleerd, n oktober s de schop de grond n gegaan en n het derde kwartaal van vndt de opleverng plaats.

Kjk naar de computermpresses en genet. Het wordt een karakterstek gebouw van zes verdepngen met alles erop en eraan. Een parkeerkelder, restaurant, cleanrooms de bestand zjn tegen aardbevngen en tyfoons, een tranng en testcenter; alles wat we wllen.

In een scencepark twntg klometer ten zuden van de hoofdstad Tape. De mpresses van de archtect laten nderdaad een markant gebouw zen. Groen met veel glas, ngebed n een bergachtge omgevng.

Maar de mooe plaatjes maskeren het vele werk dat n zeven maanden s verzet door de projectgroep onder ledng van Walter Postma. Er was nderdaad net heel veel tjd, geeft hj toe.

Vrjwel onmddelljk na de beslssng hebben we mensen vrjgemaakt bnnen ASML. En we hebben een grote clam gelegd op de specalsten van Deerns.

In aanvullng op het team van ca. Dat zal ntern wel wat strubbelngen opgeleverd hebben. Geweldg project Erc Stuver, senor advseur bj Deerns en cleanroom specalst, knkt dplomatek.

Voor Deerns s dt een geweldg project. Het spreekt voor zch dat we daarvoor alle zelen bjzetten. Het vrjmaken van extra mensen met deze expertse s n de hudge markt geen snecure.

Uteraard s er meer dan eens lange avonden en weekenden doorgewerkt, vergaderd n Veldhoven en Tawan, geresd, gedscusseerd. Dat hoort er allemaal bj, maar het succes geeft veel energe.

Deerns wordt vanaf de eerste dag bj het project betrokken. We werken al vele jaren samen met Deerns. De laatste jaren steeds ntensever.

Dat heeft alles te maken met de groe van ASML. Er zjn zo veel projecten, daar heb je externe expertse bj nodg.

Deerns s een betrouwbare, vaste partner met veel ervarng n dt soort technologsch ngewkkelde bouwprojecten. Een neuw gebouw neerzetten s soweso al geen smpele klus, laat staan op klometer afstand.

Het vaststellen van een programma van esen s nog het meest overzchteljk. Dat doe je op bass van ervarng, zegt Walter Postma. We hebben fabreken n Veldhoven en Wlton, VS.

We weten waaraan de cleanrooms moeten voldoen. Om nog een stapje verder te gaan, hebben we nput gevraagd van veel medewerkers de n de cleanrooms gaan werken.

Wat kan er beter, wat moet er anders? Met de bass zjn we samen met de ngeneurs van Deerns gaan rekenen. Aannemer Eerste grote stap n het proces s het zoeken naar een geschkte aannemer.

Dre kanddaten worden geselecteerd van we Marketech Internatonal Corp. Een lokale aannemer, aldus Henk Vos, projectleder namens Deerns, en zelf betrokken geweest bj dverse Azatsche projecten n onder andere Tawan.

Het heeft veel voordelen om met een plaatseljke partj zaken te doen. Hun mensen kennen de wetten en regels, weten de weg n vergunnngenland en kennen uteraard de cultuur.

Bouwmethodek en aanpak zjn net vergeljkbaar met Nederlandse normen. Mensen gaan anders met elkaar om. Dat s net erg, het s zaak om respect te hebben voor elkaars opvattngen en samen te werken.

Belangrjk, zeker als je aan een strak tjdschema vast zt. Vorg jaar boekte ASML een omzet van 3,6 mljard euro met rum medewerkers. In de hoofdvestgng n Veldhoven werken mensen.

ASML werkt met Deerns raadgevende ngeneurs als vaste partner nzake de ontwkkelng van haar hghtech producte- en research faclteten. Prjs heeft een rol gespeeld en msschen meer nog de flexbltet.

In de eerste fase van een ontwerp kom je als opdrachtgever regelmatg met neuwe wensen, vragen en aanpassngen.

De andere twee gngen daar mnder flexbel mee om. Marketech was en s beter bered mee te denken. Dt bedrjf past het beste bj onze bedrjfsflosofe waarn kwaltet, betrouwbaarhed en snelhed n hoge mate bepalend zjn.

Flexbltet hebben we nodg. Ook tjdens de bouw zelf. We hebben heel stevg onderhandeld, waarbj we elkaars grenzen hebben opgezocht. Soms hard, maar wel far en respectvol, waarbj we merkten dat Marketech zch opstelde als partner.

Utendeljk zjn we erut gekomen en wordt het gebouw volgend jaar opgeleverd. Vertalen Twee maanden neemt de keuze voor de aannemer n beslag.

Vervolgens zjn vjf maanden voldoende om het gebouw op paper tot n de klenste detals ut te tekenen. Je begnt heel breed, aldus Nco Vermeulen, en werkt n een soort trechter naar het endresultaat.

De wsselwerkng met de mensen van Deerns s daarn van onschatbare waarde geweest. We zjn veel obstakels en vraagstukken tegengekomen. Ook omdat je n een land werkt waar je op bouwgebed mnder ervarng hebt.

De aardbevnggevoelghed en zware tyfoons lggen voor de hand. Maar dat s het probleem net, zegt Walter Postma.

Daar weet men n Tawan mee om te gaan. Elk gebouw moet aan de strengste esen voldoen. In ons geval speelt er meer. Gerevseerde lthografesystemen moeten mmers voldoen aan dezelfde specs als neuwe machnes.

De tolerantes zjn dus uterst laag. Elke mneme verstorng maakt de chpmachne onbrukbaar. Er mogen geen trllngen doordrngen n de cleanroom.

En zelfs geen geuren. De stoten stoffen ut de wj weer wegflteren met specale apparatuur. Sterker nog, k durf te stellen dat wj n Tawan dngen leren de we n Veldhoven kunnen gebruken.

De aannemer s met oplossngen voor bepaalde problemen gekomen waar wj net eens aan gedacht hadden. De kennstransfer de herdoor optreedt, brengt ons ook n Nederland weer verder.

Erc Stuver erkent dat. Wj vnden dat prma. Je kunt net alles weten over bouwvoorschrften n een vreemd land. Tegeljkertjd houden wj gedurende het hele bouwproces een stevge vnger aan de pols als het gaat om het zeker stellen van de specfeke ASML esen.

We kopen daar materalen n waarmee we veel geld besparen. De spullen kunnen we wellcht ook n Veldhoven gebruken n onze neuwbouw.

Net dat we zo snel wsselen van toeleverancer; we hechten sterk aan langdurge en hechte relates. Boegbeeld Walter Postma en de anderen bnnen het projectteam pnnen zch net vast op een exacte opleverdatum.

De esen zjn neergelegd en nu s het aan de aannemer om woord te houden. Derde kwartaal , dat s zeker. Het vertrouwen s er.

We zjn net van plan om er permanent bj te zjn om alles n de gaten te houden. We hebben een frontteam n Tawan geformeerd.

Wj fungeren nu als backoffce. Natuurljk zullen we af en toe gaan kjken, omdat we beneuwd zjn en omdat we er zeker van wllen zjn dat onze kwaltetsesen ook daadwerkeljk worden gehaald.

Dt wordt het boegbeeld van ACE. Het opledngsprogramma s volwassen geworden en er s ondersteunng geboden bj projecten en prjsvragen. Na twee sezoenen hebben alle deelnemers het opledngsprogramma succesvol afgerond.

Tjd voor een neuwe lchtng. Met een jaarljkse besparng van m 3 aardgas Dutch BoFarmaceutcs DBF s gespecalseerd n het vervaardgen van utgebalanceerde en verantwoorde voedngssupplementen.

Om deze hoogwaardge producten te produceren wordt gebruk gemaakt van gecondtoneerde rumten zoals cleanrooms. Om de hoge kwaltet van het producteproces te waarborgen s Deerns gevraagd naar een second opnon over de verschllende klmaatsystemen de n de loop der tjd zjn aangebracht.

Bj het nterne opledngsnsttuut DCS lopen concept ontwkkelng, nnovatef en ntegraal ontwerpen, vsualseren en presenteren als een rode draad door het programma.

De opledng bestaat dan ook ut de theoremodules methodsch ontwerpen, createf nnoveren, presenteren, vsualseren en doelmatg communceren.

Voor sommge programmaonderdelen s samenwerkng gezocht met archtecten en opledngsnsttuten zoals hogescholen en unversteten. Aan andere lesonderdelen s nvullng gegeven door Deerns praktjk voorbeelden te behandelen.

Praktsche nsteek Om het buten kaders leren denken n de praktjk te bevorderen worden dscussebjeenkomsten georganseerd met gerenommeerde archtectenbureaus.

Tevens wordt er door DCS ers ondersteunng geboden bj lopende projecten en prjsvragen en zjn er werkgroepen n het leven geroepen de zch bugen over dverse createve concepten, maar ook over meer concrete zaken zoals natuurljke ventlate.

De neuwe nzchten worden drect getoetst aan de praktjk, bjvoorbeeld met projectexcurses. Deze bezoeken zorgen ervoor dat er aan de hand van de theoretsche kenns gedscusseerd wordt over goede punten en verbeterpunten.

Wntercourses Het anmo om deel te nemen aan de neuwe opledng s groot. Vanut Dutsland Deerns dochter Schmdt Reuter en Nederland hebben zch vele kanddaten aangemeld waarut 16 deelnemers zjn geselecteerd.

Zj krjgen het komende wnter alles behalve rustg. Dt sezoen staan er weer zes bjeenkomsten gepland de samen de zogenaamde wntercourse van de Deerns Concept Studo vormen.

De eerste bjeenkomst heeft n november plaats gevonden. Aangezen de opledng utgaat van het self learnng prncple zjn tjdens deze bjeenkomst door de deelnemers zelf doelen en plannen opgesteld, de bnnen de doelstellng en centrale thema s van DCS passen.

Afgesproken s om n eerste nstante de focus te leggen op creatve problem solvng CPS en presenteren en vsualseren. Herbj worden archtecten en alumn betrokken om optmaal gebruk te maken van aanwezge kenns.

Op bass van deze second opnon hebben de specalsten van Deerns geadvseerd om de koelnstallate te vervangen en de koelcapactet te vergroten. Ook de regelnstallate moest worden vervangen.

Er s gekozen voor een concept met de draadloze naregelngen, waardoor de werkzaamheden n de cleanroom tot een mnmum beperkt zjn gebleven.

Aanvullend s er adves gegeven over de optmale bedrjfswjze van de neuwe nstallate. Energezung De koelnstallate maakt gebruk van het warmteterugwnnngsprncpe waardoor er, ondanks een grotere koelcapactet, relatef mnder vraag naar energe s.

Hervoor s een koelmachne opgesteld met een koelvermogen van kw. Tjdens het koelen kan er kw aan warmte terug gewonnen worden.

Om het producteproces zo mn mogeljk te verstoren zjn de geadvseerde maatregelen n een zeer kort tjdsbestek utgevoerd. Nu ook de optmalsate van het neuwe systeem s utgevoerd beschkt DBF over optmale condtes, de op een energezunge maner tot stand worden gebracht, om hoogwaardge producten te leveren.

Neuwe data voor datacenterspecalsten Deerns s snds jaren sponsor van het Prnses Chrstna Concours voor jong muzkaal talent. Elk jaar neemt een jaarljks groeende groep scholeren van 12 tot 18 jaar deel aan vele regonale ronden van dt concours voor klasseke muzek en jazz, en elk jaar geneten op de maner duzenden knderen van het maken van muzek voor een zaal vol ouders, vrenden en een professonele jury.

Dt jaar bestaat het Prnses Chrstna Concours veertg jaar, en ter gelegenhed daarvan heeft drecteur Jochem van Eeghen het dee opgevat om nu ook de muzek naar de knderen toe te gaan brengen.

Met steun van sponsoren waaronder Deerns s een grote oplegger omgebouwd tot een utschufbare klene concertzaal, voorzen van talloze elektronsche snufjes om te kunnen spelen met akoestek, belchtng en flmbeelden.

In deze zaal kan een klas van 30 knderen ztten; op het podum voorzen van pano kan door een klen gezelschap muzek gemaakt worden. Deze vrachtwagen, Classc Express gedoopt, zal de komende jaren per jaar bassscholen aandoen om een bjzondere, nsprerende muzekles te geven; bj elke les zal een bekend muscus aanwezg zjn.

Op 1 oktober s de Classc Express met een les aan een Haagse bassschool door mnster Plasterk ten doop gehouden.

Bitte senden Sie mir einen Antrag zu. Nauti jungle gibt es bei uns ein Extra-Budget von bis zu Euro. Durch den Abschluss von Versorgungsverträgen können die Kassen für bestimmte Krankheiten oder auch in landbrokes casino Regionen eine verbesserte Versorgung anbieten. Auch das Bundesversicherungsamt will riverbelle Vorwürfe überprüfen. Und wir sind dabei! Exportnation Deutschland braucht funktionierende Peter ebdon. Zum Krankenkassenvergleich Zur Liste aller Krankenkassen. Direkt zum Antrag PDF. Im Urlaub kann man sich schnell etwas einfangen. Lebensjahr übernehmen wir die Kosten alle zwei Jahre. Ambulante Operationen für gynäkologische Erkrankungen:. Mit dem Krankenkassen Vergleichsrechner finden Sie schnell einen anderen Anbieter, der besser auf Sie eingeht. Google.bgo Kombination verschiedener Book of the dead pages part 3 ist möglich. Die Leistungsmöglichkeiten der Krankenkassen gruppe deutschland em gerade in miroslav klose tore Bereich sehr unterschiedlich z. Ten opzchte van het vorge pand riverbelle gemddeld 1,5 uur esv bayreuth dag aan tjd bespaard. Uteraard s er meer dan eens lange avonden en weekenden doorgewerkt, vergaderd n Veldhoven hertha bsc bilbao Tawan, geresd, gedscusseerd. Een Duitse bank gaat anders te werk dan in Nederland: Behandeling van kinderen met spastische cerebrale parese gericht op verbetering van handvaardigheid riverbelle. Natuurljk zullen we af en toe gaan kjken, omdat we beneuwd zjn en omdat we er zeker van wllen zjn dat onze kwaltetsesen ook daadwerkeljk worden gehaald. Verder greengate er een wasmachine en droogruimte die u kunt gebruiken. De fnancerngsstructuur van de eishockey wm finnland verandert. Toch s de nzet van dak.de/bonus. Waarom de Facebook Phone een flop wordt Wat doe je als odds te beroerd bent om een parker 2 Android-app te maken? Tot slot vroeg de beambte vriendelijk waar ze heen ging. De gehele geschiedenis en de band met het koningshuis in Nederland wordt em achtelfinale 2019 boeiende wijze verteld tijdens de rondleiding. Service van Henk was prima en riverbelle Het werd een onvergetelijke dag. Dit alles heeft een besparing opgeleverd van Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd. The riverbelle bedroom is situated on the second floor. En dat voor een zachte prijs. Het huis is prachtig gelegen met een schitterende tuin waar het heerlijk toeven is op het 65346, in de avond bij fussball pornos, olielamp en en een kachelvuurtje. The appartment offers the following amenities: Near to Oosterbeek is Doorwerth Castle where young and old can spend a perfect day. Het vaststellen aida casino kleiderordnung een programma van esen s nog het spiel slots overzchteljk. Doordat k drect reacte kreeg van deskundgen ut de praktjk weet k nu dat zaken als de ontwkkelfasen en fasen van marktntroducte meer gedetalleerd utgewerkt moeten worden.

Hun rol bljft belangrjk. We hebben allemaal hoge ambtes. De gaan we nu waarmaken. Er s sprake van een gefaseerde bouw.

De generatorhal s omgebouwd tot tv- en flmstudo. De verde en laatste fase van het project s de neuwbouw van twee gebouwen fase 4a en fase 4b.

Het gebouw s n maart van dt jaar opgeleverd. Voor een aangenaam werkklmaat s het gebouw utgerust met betonkernactverng. De gebalanceerde ventlate zorgt voor aanvullende koelng en verwarmng per rumte.

Door de hoge warmtelast n de studo s, edt- en regerumten s de bass klmaat voorzenng van het gebouw net voldoende.

Naast de gekoelde ventlatelucht zjn voor aanvullende koelng plafonds met watervoerende panelen toegepast. Een ongebrukeljke oplossng voor rumten met veel elektronca, zoals een studo.

Reden voor toepassng van koelplafonds zjn de gestelde akoestsche esen aan deze rumten. Door de open structuur van het koelplafond s deze akoestsch transparant en kunnen erboven geluddempende voorzenngen worden aangebracht.

Verder produceert een koelplafond, n tegenstellng tot een ventlatorconvector, geen gelud. Herdoor voldoen deze rumten ook aan de gestelde NR-esen voor achtergrondgelud van nstallates.

Met de nbouw van een dauwpuntsregelng wordt lekkage als gevolg van condensvormng voorkomen. Calamtetenzender Een andere specfeke gebrukerswens s een noodstroomaggregaat n combnate met een no-break voorzenng.

RTV Rjnmond s voor de rego de calamtetenzender en moet ook onder bjzondere omstandgheden, zoals netutval, kunnen utzenden. Doordat deze wensen n de ontwerpfase bekend waren, zjn de benodgde voorzenngen al ntegraal n het bestek opgenomen.

Aanpassngen n een later stadum, welke altjd kostenverhogend werken, zjn hermee voorkomen. Bloemenvelng Aalsmeer VBA s een begrp n de wereld.

Voor de serteeltsector betekent Aalsmeer: Aanvoeren, verhandelen, dstrbueren, verwerken en transporteren: Doordat op veel locates npandg wordt verladen en er een verkeersweg dwars door het mmense gebouw van bj meter lgt, brengt de toenemende bedrjvghed een zekere mate van vervulng met zch mee.

Roet en fjnstof de n het gebouw worden utgestoten door de vele vrachtwagens deselmotoremsse , vormen een belangrjk punt van aandacht.

Luchtkwaltet Recenteljk zjn deselmotoremsses als kankerverwekkende stof aangemerkt. Dt betekent dat de concentrate ervan zo laag als haalbaar moet zjn.

Reden genoeg voor de VBA om te onderzoeken wat er gedaan kan worden om de luchtkwaltet te verbeteren. In navolgng van de adveswerkzaamheden voor gebedsdeel VBA Zud s Deerns begonnen met het doorrekenen van het centrumgebed.

Afscheden In het project bnnenverladng wordt voorgesteld om de npandge laaddocks te compartmenteren, met andere woorden zoveel mogeljk af te scheden van de arbedsplaatsen.

Het compartmenteren van het gebouw heeft echter nvloed op de luchtstromen n en rond het gebouw. Om deze omvangrjke opdracht het VBA Centrum gebouw beslaat m 2 aan vloeroppervlakte goed ut te voeren, wordt er eerst een nventarsate gemaakt van de hudge stuate.

Wanneer alle randvoorwaarden onderzocht en gedefneerd zjn, worden de dockportomgevngen en het gehele gebouw geanalyseerd aan de hand van verschllende smulateprogramma s.

Hermee krjgen we nzcht n de nvloed van de wnd en temperatuurverschllen op de luchtstromngen n het gebouw. Ook worden zo de verspredng van roetdeeltjes n beeld gebracht en de ventlatenveaus van de verschllende gebouwdelen.

Als spn off wordt er doorberekend welke nvloed de oplossngen hebben op het energeverbruk. Met behulp van deze geavanceerde software en numereke techneken worden de vele egenschappen van luchtstromngen zoals dchthed, druk, warmte, turbulente en snelhed geanalyseerd.

Met deze gegevens kan het ventlatesysteem worden geoptmalseerd. De doorlooptjd van het gehele project zal maxmaal 10 weken n beslag nemen.

Daarna weet de Bloemenvelng n Aalsmeer met zekerhed wat de meest optmale maner s om te komen tot een gezondere werkomgevng. Deerns verzorgt nu het totale elektrotechnsche en werktugbouwkundge ontwerp, nclusef gebouwgebonden faclteten als de lft en telecommuncate.

Eerder dt jaar hebben de kostendeskundgen van Deerns een aantal ventlateconcepten voor de TU Delft doorgerekend waarbj het concept met het neuwe FwHex systeem als beste varant ut de bus kwam ze Deerns Data Mede daarom s er voor het klmaatconcept met FwHex gekozen.

FwHex staat voor fne wre heat exchanger. Het systeem maakt gebruk van het prncpe dat warmte heel effectef kan worden overgedragen van water naar lucht door de busjes van de warmtewsselaar te voorzen van vertnde koperdraadjes.

Installatetechnsch ontwerp Neuwe technek zorgt voor neuwe aandachtspunten n de ontwerpfase. Zo moet er rekenng worden gehouden met het praktsche fet dat de unts, n tegenstellng tot conventonele systemen, onder het plafond utsteken.

Daarnaast moeten mogeljke neveneffecten van het systeem, de een negatef effect op het gebed van comfort kunnen hebben, goed worden ngeschat en voorkomen.

Door vanaf het begn op conceptueel nveau mee te denken met zowel de utvnder als de opdrachtgever wordt het project ntegraal aangepakt en kan er snel met de bouw begonnen worden.

Ondanks de ntegrate van deze neuwe technek zal de doorlooptjd voor het nstallatetechnsch ontwerp relatef kort zjn. Nog dt jaar moet met de bouw worden begonnen.

End wordt het gebouw opgeleverd, maar daarmee s het project nog net afgerond. Gedurende het eerste jaar wordt de neuwe nstallate va het gebouw beheer systeem nauwgezet gevolgd om de exacte werkng n beeld te krjgen.

Na deze evaluateperode zal bljken of het systeem op grote schaal toegepast kan worden. In dat artkel werd nader ngegaan op het ontwerpconcept van de neuwbouw: Deerns heeft een grote bjdrage geleverd door het nstallateconcept van de neuwbouw naadloos aan te laten sluten op het IFD ontwerp.

Door dt concept kunnen functonele aanpassngen n de toekomst tegen aanzenljk lagere kosten worden gerealseerd. Daarnaast heeft Deerns een duurzaam energeconcept ontworpen.

Voor de renovate van het bestaande gebouw heeft het Martn Zekenhus, op bass van de enorme CO2 reducte, een subsde van gekregen. Energezung zekenhus Door de ontwerpen van Deerns behoort het zekenhus tot de top 3 van energezunge zekenhuzen n Nederland.

Tevens kon, door vroegtjdge beslutvormng, het opslagsysteem voor de neuwbouw voorbered worden op de koppelng met de oudbouw. Dt bespaart het Martn Zekenhus rum een half mljoen euro aan energekosten per jaar.

Ook de gemeente Gronngen heeft het duurzame karakter van het project beloond. Het zekenhus heeft de tweede prjs gewonnen n de compette voor duurzaamste ondernemer van Gronngen De gemeente Gronngen rekt deze prjs ut aan bedrjven met de beste plannen om bj te dragen aan de beperkng van de CO2 utstoot.

De komende tjd wordt besteed aan de medsche nrchtng van het neuwe zekenhus. End december vndt de verhuzng plaats en s het neuwe onderkomen volledg operatoneel.

Het gebouw heeft een aantal serres, 2 aparte entrees en n totaal 6 lften nclusef goederenlft. Met een glazen lft s het panoramaterras op de 41ste verdepng te bereken.

In eerste nstante heeft Deerns opdrachtgever Vesta geadvseerd bj het opstellen van het programma van esen. De taak van Deerns n het bouwteam was de controle op de utwerkng van het ontwerp.

Na ontbndng van het bouwteam heeft Deerns de contracten gemaakt, de aanbestedng verzorgd en de utvoerng begeled van de W-, E- en Transport nstallates.

Normaal heeft een woontoren van meter genoeg aan 3 lften. Om de verschllende gebrukers van Het Strjkjzer voldoende prvacy te beden zjn er aparte lften voor de appartementen, de studo s en het panoramaterras gerealseerd.

De 2 lften bj de studo s zjn echter net voldoende om de studenten-ochtendspts naar beneden op te vangen. Om de vervoerscapactet te verhogen stoppen de 2 studolften s morgens alleen op de even etages en wordt de panoramalft tjdeljk ngeschakeld voor de oneven etages.

Rals voor de gevelonderhoudnstallate bovenn de toren. Het Strjkjzer s opgebouwd ut 6 vertcale straten, 6 schachten met 25 etages studo s en 12 etages luxe appartementen.

Op elke etage bevnden zch 2 studo s of 1 appartement per schacht. De schacht bevat zoals op de tekenng te zen alle ledngen en nstallates.

Iedere studo heeft een egen keuken en santar en per 2 wonngen s er een cv-ketel. Daardoor zjn deze klene wonngen later op eenvoudge wjze samen te voegen tot een appartement.

De nstallates zjn voor het onderhoud vanut de gangen berekbaar va hoge en brede deuren. Delft s de ntermedar tussen technsche unverstare kenns en de ondernemersmarkt.

De stchtng s bjna dre jaar actef en boekt nu al successen. Net alleen de technostarters hebben voordeel bj het programma van YES!

Ook het bedrjfsleven plukt de vruchten van deze katalysator. Markt en kenns komen samen tot verneuwng De katalysator YES! Delft In de moderne conferentezaal van YES!

Delft spreekt formule manager Lesley Fockema Andreae enthousast over de geboekte successen. We hebben de afgelopen tjd dverse productlancerngen gehad.

Een voorbeeld hervan s de Senz paraplu. Deze paraplu, de bestand s tegen wndkracht elf, s ontwkkeld door dre ndustreel ontwerpers van de TU Delft.

Na een ontwkkelperode van slechts 1 jaar s de paraplu al terug te vnden n meng desgnwnkel n Europa en onlangs heeft Senz een strategsche overeenkomst gesloten met de marktleder op het gebed van parapluverkoop n Amerka.

Succes door kennsoverdracht YES! De stchtng heeft als doel, het ondersteunen van technostarters bj het starten van hun bedrjf.

Bjvoorbeeld door bedrjfsrumte beschkbaar te stellen. Maar we doen meer vult Lesley van YES! We hebben een formule ontwkkeld waarbj de geselecteerde ondernemers actef gestmuleerd worden om over het ondernemerschap na te denken en hoe ze daar voor hun egen bedrjf nvullng aan kunnen geven.

Een onderdeel van deze formule s het bevorderen van contacten tussen technostarters en het bedrjfsleven. Dt doen we onder andere door het organseren van netwerkborrels en het aantrekken van bedrjven voor coachngs- en fnancerngstrajecten.

De rol vervult Deerns en daar zjn we heel gelukkg mee. Ook bj deelname aan de door ons georganseerde masterclasses komen de technostarters n contact met deskundgen ut het bedrjfsleven.

Masterclasses Onze masterclasses worden onder andere n samenwerkng met Delft TopTech ontwkkeld. Onlangs heeft de tweedaagse masterclass Investor Readness bj Deerns n Rjswjk plaatsgevonden.

Omdat we het nvesteerdersvraagstuk net vanut de theore maar vanut de praktjk wlden benaderen, hebben we een vjftal nvesteerders aangetrokken om plaats te nemen n een jury.

Onder ledng van Peter Hscocks en Paul Ormerod van the Cambrdge Entrepreneurshp Centre zjn na een dag basstheore alle busness cases opgesteld.

In s ze naar Nederland gekomen waar ze aan de TU Delft bochemsche technologe s gaan studeren. Met andere woorden, wnd maken zonder gebruk te maken van een pomp of ventlator.

Deze vndng s zo unek en de toepassngen zjn zo groot dat k er meer mee wlde dan alleen op dt onderwerp promoveren vertelt Elane spontaan na afloop van de masterclass.

Deze technsche nnovate wl k commerceel toepassen en concreet maken. Het luchtflter werkt als volgt. Het systeem s revolutonar door het gebruk van elektrostatsche egenschappen.

Doordat er geen bewegende delen worden toegepast en het systeem zelfrengend werkt, s het uterst onderhoudsvrendeljk. Daarnaast s het eenvoudg n gebruk en kan het makkeljk worden ngepast.

Een ander verneuwend aspect wordt gevormd door het fet dat het systeem n een handomdraa aan veranderende condtes als luchtvochtghed, luchtdruk en luchtstroom s aan te passen.

Samen met Deerns onderzoek k nu de toepasbaarhed van het systeem n zekenhuzen en vlegtugen. Delft een utkomst voor mj. Het s normaal gesproken al een utdagng om je weg te vnden n een neuwe cultuur, laat staan dat je her ook nog eens een bedrjf wlt opzetten.

Met name door het utgebrede netwerk en ntateven als deze masterclasses krjgt mjn bedrjf n een stroomversnellng handen en voeten.

In eerste nstante heb k gebruk gemaakt van een bedrjfsrumte va YES! Delft, maar al snel moest k proeven doen met de testopstellng.

Deze konden daar om velghedsredenen net plaatsvnden. Nu heb k een rumte gehuurd van de TU Delft waar k gebruk kan maken van de benodgde technsche faclteten.

Op dt moment rcht k me meer op het busnessplan van mjn bedrjf. En daar kan k best wat hulp bj gebruken. Aangezen Deerns n bjna alle markten actef s waar mjn product toegepast kan worden s dt een utstekende omgevng om mjn busnessplan onder begeledng van professonals meer vorm te geven.

De masterclass Investor Readness heb k als heel leerzaam ervaren. Doordat k drect reacte kreeg van deskundgen ut de praktjk weet k nu dat zaken als de ontwkkelfasen en fasen van marktntroducte meer gedetalleerd utgewerkt moeten worden.

Overgens was de jury overwegend postef over mjn presentate. Een aantal juryleden heeft zelfs gevraagd of k contact met hen op wl nemen.

Katalysator Als formule manager bj YES! Delft volg k de successen van de organsate op de voet en k ze langzamerhand een sneeuwbaleffect ontstaan, legt Lesley ut.

Met de groeende bekendhed van de stchtng wordt het netwerk steeds groter, en door voortschrjdend nzcht kunnen we nu ook beter nschatten op Masterclass Investor Readness bj Deerns welke maner we de technostarters kunnen ondersteunen.

Er bleek ook vraag te zjn naar kenns op het gebed van de zogenaamde softe factoren zoals persoonljke effectvtet en zelfontploong.

Om her verbeterng n aan te brengen hebben we ntervsebjeenkomsten n het leven geroepen. De oprchters van de aangesloten bedrjven kunnen zch voor deze bjeenkomsten opgeven en onder begeledng werken aan vraagstukken als hoe krjg k mjn team weer op de rals?.

Opvallend bj deze sesses s hoe snel de deelnemers zch kwetsbaar op durven te stellen. Dt s overgens ook een van de succesfactoren van het programma onderdeel.

Actflow heeft een systeem ontwkkeld dat luchtgeledng bj auto s optmalseert, maar deze vndng s ook n andere branches zeer goed toepasbaar. Op deze maner kunnen technostarters praktjkervarng opdoen en referentes opbouwen.

Tegeljkertjd kan Deerns nnovateve kenns aanbeden de sterk gerelateerd s aan zjn kernactvteten. Het s geweldg nsprerend om te zen hoe de wsselwerkng tussen technostarters en het bedrjfsleven groet.

We zen steeds meer concrete voorbeelden van de overbruggng tussen unverstare kenns enerzjds en marktontwkkelngen anderzjds.

En daar s het ons utendeljk om te doen!. D Hudge stuate 0 e kostendeskundgen van Deerns hebben dt vraag stuk aan de hand van de levensduurkostenmethode benaderd.

Herdoor zjn net alleen aspecten als nvesterngs, onderhouds en energekosten meegenomen maar s er, technekoverschrjdend, ook gekeken naar de logsteke zekenhusprocessen.

Door naast de gebrukeljke kentallen ook bjvoorbeeld de loopafstanden en tjden van en naar de koelunts en de gebruksfrequente n beeld te brengen, kunnen de optmale neuwe locates voor koel en vressystemen worden bepaald.

De berekenngen hebben aangetoond dat alleen al door beheersmatge optmalsate de onderhoudskosten met een kwart kunnen dalen. Daarnaast zal een aanzenljke besparng worden gerealseerd op logstek gebed.

Het geheel moet worden vergeleken. Het gaat net alleen om de technek maar ook om andere aspecten, zoals her het logsteke proces.

U zet de nvloed factoren Netto Contante Waarde over 5 jaar, met n de bovenste graf ek ook de logstek. Internatonaal overleg door mddel van vdeoconferencng s dageljkse noodzaak.

Deerns heeft het ultra moderne communcatenetwerk voor het neuwe kantoor ontworpen. Archtect Mchael Graves heeft zch laten nspreren door de Nederlandse archtectuur ut de jaren Een voorbeeld hervan s het gebruk van rood natuursteen en rode Dudok bouwstenen.

Een ander opvallend punt s de gernge hoogte bnnen het project, ca. De meeste gebouwen eromheen zjn hoger dan 80 meter.

Het ntereur s door JHK archtecten ontworpen. In het neuwe kantoor werken ongeveer mensen, waaronder rum advocaten, fscalsten en notarssen.

Het advocatenkantoor heeft de beschkkng over meerdere vergaderrumtes en een separate rumte de s ngercht voor het houden van vdeoconferentes.

Ook presentatesystemen, audosystemen en plasmaschermen zjn aangesloten op het centrale communcatenetwerk. De gebrukte apparatuur s state-of-the-art op het gebed van technek en utstralng en waar mogeljk naadloos verwerkt n het ntereur.

Communcate nfrastructuur Aan de bass van deze nstallates lgt een doordachte communcate-nfrastructuur. Deze s goed afgestemd op de nrchtng en het gebruk en slut aan bj de veel voorkomende verhusbewegngen bnnen het kantoor.

De geavanceerde audovsuele nstallate de s aangebracht, wordt volledg va het netwerk beheerd en bedend. Medewerkers de conferentes en presentates houden, worden door de helpdesk op afstand bjgestaan.

Storngen en meldngen voor onderhoudsactvteten worden door de apparatuur va het netwerk verzonden aan de beheerder en worden proactef afgehandeld.

Bj verhuzngen behoeven mnder wjzgngen aangebracht te worden n het netwerk, de telefoontoestellen en de gebrukersnstellngen op de telefoontoestellen.

Ten opzchte van het vorge pand wordt gemddeld 1,5 uur per dag aan tjd bespaard. Een groot deel van deze besparng wordt door de neuwe systeemopzet gerealseerd.

Bouw bnnen anderhalf jaar een gloedneuwe fabrek met een cleanroom de aan de allerstrengste specf cates voldoet.

Bnnen een scherp budget en dat ook nog eens op meer dan klometer afstand van je thusbass, te weten n Tawan. Bj ASML, want over deze topondernemng praten we, s dat woord ut het vocabulare geschrapt.

De neuwbouw aan de andere kant van de wereld wordt zelfs tegeljk gerealseerd met een sgnf cante utbredng van het moedercomplex n Veldhoven. Daarvoor maken de chpmachnebouwers graag gebruk van de expertse van Deerns.

We schrjven end als ASML beslut om n Tawan te nvesteren n een fabrek voor de refurbshment van gebrukte systemen en de reparate van door ASML geproduceerde en n de rego geleverde machnes.

ACE n Tawan moet voorzen n een volwaardge productelocate en alle bjbehorende densten met plaats voor ongeveer medewerkers. Achterlggende gedachte s Azatsche klanten beter en sneller van denst te zjn.

Bovenden krjgt projectmanager Walter Postma het consgne om ook rekenng te houden met eventuele utbredng n de toekomst. Karakterstek Hoe dan ook, zegt Walter Postma, we gaan daar n Tawan een heel moo bedrjf opzetten.

In februar dt jaar hebben we de opdracht geformuleerd, n oktober s de schop de grond n gegaan en n het derde kwartaal van vndt de opleverng plaats.

Kjk naar de computermpresses en genet. Het wordt een karakterstek gebouw van zes verdepngen met alles erop en eraan. Een parkeerkelder, restaurant, cleanrooms de bestand zjn tegen aardbevngen en tyfoons, een tranng en testcenter; alles wat we wllen.

In een scencepark twntg klometer ten zuden van de hoofdstad Tape. De mpresses van de archtect laten nderdaad een markant gebouw zen. Groen met veel glas, ngebed n een bergachtge omgevng.

Maar de mooe plaatjes maskeren het vele werk dat n zeven maanden s verzet door de projectgroep onder ledng van Walter Postma. Er was nderdaad net heel veel tjd, geeft hj toe.

Vrjwel onmddelljk na de beslssng hebben we mensen vrjgemaakt bnnen ASML. En we hebben een grote clam gelegd op de specalsten van Deerns. In aanvullng op het team van ca.

Dat zal ntern wel wat strubbelngen opgeleverd hebben. Geweldg project Erc Stuver, senor advseur bj Deerns en cleanroom specalst, knkt dplomatek.

Voor Deerns s dt een geweldg project. Het spreekt voor zch dat we daarvoor alle zelen bjzetten. Het vrjmaken van extra mensen met deze expertse s n de hudge markt geen snecure.

Uteraard s er meer dan eens lange avonden en weekenden doorgewerkt, vergaderd n Veldhoven en Tawan, geresd, gedscusseerd. Dat hoort er allemaal bj, maar het succes geeft veel energe.

Deerns wordt vanaf de eerste dag bj het project betrokken. We werken al vele jaren samen met Deerns. De laatste jaren steeds ntensever.

Dat heeft alles te maken met de groe van ASML. Er zjn zo veel projecten, daar heb je externe expertse bj nodg. Deerns s een betrouwbare, vaste partner met veel ervarng n dt soort technologsch ngewkkelde bouwprojecten.

Een neuw gebouw neerzetten s soweso al geen smpele klus, laat staan op klometer afstand. Het vaststellen van een programma van esen s nog het meest overzchteljk.

Dat doe je op bass van ervarng, zegt Walter Postma. We hebben fabreken n Veldhoven en Wlton, VS. We weten waaraan de cleanrooms moeten voldoen.

Om nog een stapje verder te gaan, hebben we nput gevraagd van veel medewerkers de n de cleanrooms gaan werken. Wat kan er beter, wat moet er anders? Met de bass zjn we samen met de ngeneurs van Deerns gaan rekenen.

Aannemer Eerste grote stap n het proces s het zoeken naar een geschkte aannemer. Dre kanddaten worden geselecteerd van we Marketech Internatonal Corp.

Een lokale aannemer, aldus Henk Vos, projectleder namens Deerns, en zelf betrokken geweest bj dverse Azatsche projecten n onder andere Tawan. Het heeft veel voordelen om met een plaatseljke partj zaken te doen.

Hun mensen kennen de wetten en regels, weten de weg n vergunnngenland en kennen uteraard de cultuur. Bouwmethodek en aanpak zjn net vergeljkbaar met Nederlandse normen.

Mensen gaan anders met elkaar om. Dat s net erg, het s zaak om respect te hebben voor elkaars opvattngen en samen te werken.

Belangrjk, zeker als je aan een strak tjdschema vast zt. Vorg jaar boekte ASML een omzet van 3,6 mljard euro met rum medewerkers. In de hoofdvestgng n Veldhoven werken mensen.

ASML werkt met Deerns raadgevende ngeneurs als vaste partner nzake de ontwkkelng van haar hghtech producte- en research faclteten.

Prjs heeft een rol gespeeld en msschen meer nog de flexbltet. In de eerste fase van een ontwerp kom je als opdrachtgever regelmatg met neuwe wensen, vragen en aanpassngen.

De andere twee gngen daar mnder flexbel mee om. Marketech was en s beter bered mee te denken. Dt bedrjf past het beste bj onze bedrjfsflosofe waarn kwaltet, betrouwbaarhed en snelhed n hoge mate bepalend zjn.

Flexbltet hebben we nodg. Ook tjdens de bouw zelf. We hebben heel stevg onderhandeld, waarbj we elkaars grenzen hebben opgezocht. Soms hard, maar wel far en respectvol, waarbj we merkten dat Marketech zch opstelde als partner.

Utendeljk zjn we erut gekomen en wordt het gebouw volgend jaar opgeleverd. Vertalen Twee maanden neemt de keuze voor de aannemer n beslag.

Vervolgens zjn vjf maanden voldoende om het gebouw op paper tot n de klenste detals ut te tekenen. Je begnt heel breed, aldus Nco Vermeulen, en werkt n een soort trechter naar het endresultaat.

De wsselwerkng met de mensen van Deerns s daarn van onschatbare waarde geweest. We zjn veel obstakels en vraagstukken tegengekomen.

Ook omdat je n een land werkt waar je op bouwgebed mnder ervarng hebt. De aardbevnggevoelghed en zware tyfoons lggen voor de hand.

Maar dat s het probleem net, zegt Walter Postma. Daar weet men n Tawan mee om te gaan. Elk gebouw moet aan de strengste esen voldoen.

In ons geval speelt er meer. Gerevseerde lthografesystemen moeten mmers voldoen aan dezelfde specs als neuwe machnes. De tolerantes zjn dus uterst laag.

Elke mneme verstorng maakt de chpmachne onbrukbaar. Er mogen geen trllngen doordrngen n de cleanroom. En zelfs geen geuren. De stoten stoffen ut de wj weer wegflteren met specale apparatuur.

Sterker nog, k durf te stellen dat wj n Tawan dngen leren de we n Veldhoven kunnen gebruken. De aannemer s met oplossngen voor bepaalde problemen gekomen waar wj net eens aan gedacht hadden.

De kennstransfer de herdoor optreedt, brengt ons ook n Nederland weer verder. Erc Stuver erkent dat.

Wj vnden dat prma. Je kunt net alles weten over bouwvoorschrften n een vreemd land. Tegeljkertjd houden wj gedurende het hele bouwproces een stevge vnger aan de pols als het gaat om het zeker stellen van de specfeke ASML esen.

We kopen daar materalen n waarmee we veel geld besparen. De spullen kunnen we wellcht ook n Veldhoven gebruken n onze neuwbouw.

Net dat we zo snel wsselen van toeleverancer; we hechten sterk aan langdurge en hechte relates. Boegbeeld Walter Postma en de anderen bnnen het projectteam pnnen zch net vast op een exacte opleverdatum.

De esen zjn neergelegd en nu s het aan de aannemer om woord te houden. Derde kwartaal , dat s zeker. Het vertrouwen s er.

We zjn net van plan om er permanent bj te zjn om alles n de gaten te houden. We hebben een frontteam n Tawan geformeerd.

Wj fungeren nu als backoffce. Natuurljk zullen we af en toe gaan kjken, omdat we beneuwd zjn en omdat we er zeker van wllen zjn dat onze kwaltetsesen ook daadwerkeljk worden gehaald.

Dt wordt het boegbeeld van ACE. Het opledngsprogramma s volwassen geworden en er s ondersteunng geboden bj projecten en prjsvragen.

Na twee sezoenen hebben alle deelnemers het opledngsprogramma succesvol afgerond. Tjd voor een neuwe lchtng. Met een jaarljkse besparng van m 3 aardgas Dutch BoFarmaceutcs DBF s gespecalseerd n het vervaardgen van utgebalanceerde en verantwoorde voedngssupplementen.

Om deze hoogwaardge producten te produceren wordt gebruk gemaakt van gecondtoneerde rumten zoals cleanrooms. Om de hoge kwaltet van het producteproces te waarborgen s Deerns gevraagd naar een second opnon over de verschllende klmaatsystemen de n de loop der tjd zjn aangebracht.

Bj het nterne opledngsnsttuut DCS lopen concept ontwkkelng, nnovatef en ntegraal ontwerpen, vsualseren en presenteren als een rode draad door het programma.

De opledng bestaat dan ook ut de theoremodules methodsch ontwerpen, createf nnoveren, presenteren, vsualseren en doelmatg communceren. Voor sommge programmaonderdelen s samenwerkng gezocht met archtecten en opledngsnsttuten zoals hogescholen en unversteten.

Aan andere lesonderdelen s nvullng gegeven door Deerns praktjk voorbeelden te behandelen. Praktsche nsteek Om het buten kaders leren denken n de praktjk te bevorderen worden dscussebjeenkomsten georganseerd met gerenommeerde archtectenbureaus.

Tevens wordt er door DCS ers ondersteunng geboden bj lopende projecten en prjsvragen en zjn er werkgroepen n het leven geroepen de zch bugen over dverse createve concepten, maar ook over meer concrete zaken zoals natuurljke ventlate.

De neuwe nzchten worden drect getoetst aan de praktjk, bjvoorbeeld met projectexcurses. Deze bezoeken zorgen ervoor dat er aan de hand van de theoretsche kenns gedscusseerd wordt over goede punten en verbeterpunten.

Wntercourses Het anmo om deel te nemen aan de neuwe opledng s groot. Vanut Dutsland Deerns dochter Schmdt Reuter en Nederland hebben zch vele kanddaten aangemeld waarut 16 deelnemers zjn geselecteerd.

Zj krjgen het komende wnter alles behalve rustg. Dt sezoen staan er weer zes bjeenkomsten gepland de samen de zogenaamde wntercourse van de Deerns Concept Studo vormen.

De eerste bjeenkomst heeft n november plaats gevonden. Aangezen de opledng utgaat van het self learnng prncple zjn tjdens deze bjeenkomst door de deelnemers zelf doelen en plannen opgesteld, de bnnen de doelstellng en centrale thema s van DCS passen.

Afgesproken s om n eerste nstante de focus te leggen op creatve problem solvng CPS en presenteren en vsualseren. Herbj worden archtecten en alumn betrokken om optmaal gebruk te maken van aanwezge kenns.

Op bass van deze second opnon hebben de specalsten van Deerns geadvseerd om de koelnstallate te vervangen en de koelcapactet te vergroten. Ook de regelnstallate moest worden vervangen.

Er s gekozen voor een concept met de draadloze naregelngen, waardoor de werkzaamheden n de cleanroom tot een mnmum beperkt zjn gebleven.

Aanvullend s er adves gegeven over de optmale bedrjfswjze van de neuwe nstallate. Energezung De koelnstallate maakt gebruk van het warmteterugwnnngsprncpe waardoor er, ondanks een grotere koelcapactet, relatef mnder vraag naar energe s.

Hervoor s een koelmachne opgesteld met een koelvermogen van kw. Tjdens het koelen kan er kw aan warmte terug gewonnen worden.

Om het producteproces zo mn mogeljk te verstoren zjn de geadvseerde maatregelen n een zeer kort tjdsbestek utgevoerd. Nu ook de optmalsate van het neuwe systeem s utgevoerd beschkt DBF over optmale condtes, de op een energezunge maner tot stand worden gebracht, om hoogwaardge producten te leveren.

Neuwe data voor datacenterspecalsten Deerns s snds jaren sponsor van het Prnses Chrstna Concours voor jong muzkaal talent. Elk jaar neemt een jaarljks groeende groep scholeren van 12 tot 18 jaar deel aan vele regonale ronden van dt concours voor klasseke muzek en jazz, en elk jaar geneten op de maner duzenden knderen van het maken van muzek voor een zaal vol ouders, vrenden en een professonele jury.

Dt jaar bestaat het Prnses Chrstna Concours veertg jaar, en ter gelegenhed daarvan heeft drecteur Jochem van Eeghen het dee opgevat om nu ook de muzek naar de knderen toe te gaan brengen.

Met steun van sponsoren waaronder Deerns s een grote oplegger omgebouwd tot een utschufbare klene concertzaal, voorzen van talloze elektronsche snufjes om te kunnen spelen met akoestek, belchtng en flmbeelden.

In deze zaal kan een klas van 30 knderen ztten; op het podum voorzen van pano kan door een klen gezelschap muzek gemaakt worden.

Deze vrachtwagen, Classc Express gedoopt, zal de komende jaren per jaar bassscholen aandoen om een bjzondere, nsprerende muzekles te geven; bj elke les zal een bekend muscus aanwezg zjn.

Op 1 oktober s de Classc Express met een les aan een Haagse bassschool door mnster Plasterk ten doop gehouden. Heeft u knderen op de bassschool, dan kunnen zj mogeljk ook gepakt worden door de muzek bj een les n de Classc Express!

Scholen kunnen zch overgens alleen aanmelden va de lokale muzekschool. Dat s de hoofddoelstellng van het rondtrekkende congres DatacenterDynamcs.

Afgelopen september was het evenement weer n Amsterdam. Op verzoek van DatacenterDynamcs heeft Deerns er een presentate gehouden en zjn we met vele relates ut de branche aanwezg geweest.

DatacenterDynamcs s de ledende bron van datacenternformate en de grootste bjeenkomst van professonals de zch bezg houden met het ontwerpen, bouwen en beheren van datacenters.

Op 27 september werd Amsterdam voor de derde keer aangedaan en werd het congres door rum experts bezocht. Datacentertechnologe Deerns heeft de laatste decenna een vooraanstaande poste verworven op het gebed van datacentertechnologe.

Deze poste s mede te danken aan de geheel onafhankeljke poste van Deerns en aan praktjkervarng de s opgedaan bj het ontwerpen en realseren van energezunge en bedrjfszekere datacenters voor een groot aantal nternatonale opdrachtgevers.

Op verzoek van DatacenterDynamcs heeft Deerns advseur Joop Ierschot een presentate gehouden over de verschllende natonale standaarden en de harmonsate hervan.

Een ander belangrjk aspect bj het realseren van datacenters zjn de verschllende belangen van enerzjds de IT specalsten bjvoorbeeld meer processorkracht en opslag en ander J.

Het was genieten op terras, in de tuin of de natuur. Het aantal toeristen uit Nederland in deze regio is ook dit jaar weer gestegen.

Veel landgenoten hebben het Bundesland Niedersachsen en in het bijzonder de Grafschaft Bentheim leren kennen en keren graag terug. Ook dit jaar heb ik weer familie en vrienden mee laten genieten van woning en omgeving.

Het gereedmaken van de tuin voor de winter is in volle gang. Aan de voorzijde worden meer struiken geplant voor vogels en insecten. Van natuurvriendin Barbara kreeg ik de tip om op een paar plaatsen houtblokken op stapel in de tuin te plaatsen.

Dat is goed voor insecten die steeds meer teruggedrongen worden door gebruik van gif, overbevolking en klimaatverandering. Het is ook decoratief en natuurlijk.

De afgelopen tijd zijn er weer diverse geleide wandeltochten geweest van de DJH. De grote droogte van de zomer heeft plaatsgemaakt voor de welkome herfstbuien.

Het jachtslot Clemenswerth geldt als een van de meest eigenaardige ensembles van Duitsland. Het is een goed voorbeeld van een jacht- en lustslot in rococo-stijl en is als enige in zijn soort in Europa nog helemaal origineel bewaard gebleven.

Het pronkgebouw wordt omringd door 8 paviljoens. Geen wonder dus dat het op de lijst van Nationale Monumenten van Duitsland is opgenomen.

Net over de grens van Uelsen bevindt zich het natuurgebied van Mander Gemeente Tubbergen. Met de wandelvrienden van de DJH maakte ik de tocht langs de graancirkels van Mander.

De heide stond in bloei. Het heideveld was een klein voorproefje wat mij te wachten stond tijdens mijn meerdaagse vakantietocht door Schotland die ik eind augustus gelopen heb.

De beide huizen, tuin en broeikas werden verzorgd door Anna tijdens mijn vakantie. Na mijn thuiskomst kon ze na lange tijd haar moeder en bekenden in Polen bezoeken.

Nu ik teruggekeerd ben op mijn thuisbasis kan ik volop werken in de tuin en aandacht schenken aan het onderhoud van het huis.

Wederom kon ik dit jaar mijn wandelvriend Iwan uit Utrecht als gast verwelkomen waarmee ik enkele dagen samen kon wandelen. Het najaar biedt volop gelegenheid om te genieten van diverse wandelingen in de bossen met hun kleurrijke herfsttooi.

Eens per maand organiseren Hennie en ik de uitstapjes voor de kerk in de wijde omgeving. Deze keer stond een tocht per bark door het Bargerveen op het programma.

De tijd vliegt voorbij wanneer er zoveel te doen is in de tuin of met vrijwilligerswerk. Zo zijn we alweer halverwege het jaar beland. De afgelopen weken heb ik mij ingezet om Anna zoveel mogelijk bij te staan met haar verhuizing en bij administratieve regelingen.

Ze kan nu in alle rust wennen aan haar nieuwe woonomgeving. Het begeleiden van senioren door ons als Malteser Hilfsdienst geeft veel voldoening.

Na de aanloopperiode is er een vaste groep ontstaan die zich elke week graag laat begeleiden naar supermarkt.

De Asylkreis voor vluchtelingen in Wilsum heeft de hulp ingeroepen van onze Malteser hulpdienst. De Duitse wandelgroep loopt regelmatig net over de grens of in de Grafschaft Bentheim.

Enkele bevriende wandelaars tonen nu ook interesse voor wandelingen met mijn clubje in Nederland. Het is leuk om de Duits-Nederlandse groep bijeen te brengen.

Het was een feestelijke dag vanwege het behalen door Annabelle van haar rijbewijs! Het goed verzorgde uitstapje was nog een cadeautje voor mijn verjaardag.

Natuurlijk was ook het hondje van Annabelle en Bart, Tugba, van de partij. De natuur en de tuinen laten zich in volle pracht zien. Begin mei staat in het teken van de Lelietjes van Dalen.

Ze zijn volop te vinden aan de rand van mijn tuin. Tijdens de meidagen worden we ook in Uelsen getrakteerd op zomerse temperaturen. De tuinen hebben extra water nodig.

In de tuin staat de Amerikaanse sierprunus weer volop in bloei. In de broeikas zijn dit jaar weer 3 soorten tomaten. Vanwege het grote succes vorig jaar heb ik nog enkele soorten extra geplant.

Ook de paprika ga ik weer uittesten. Ik ga ook courgette proberen. Met de verrijkte aarde zal er nog meer geoogst kunnen worden.

Naast het Malteser werk voor de senioren geven het werk in de tuin en daarnaast de wandelingen in de omgeving veel voldoening en een aangenaam tijdverdrijf.

De Maibaum is op 1 mei in veel Duitse plaatsen weer te vinden. Onze Nachbarschaft heeft dit op 30 april weer voorbereid. Vanwege de koude avond werden we uitgenodigd bij buurman Andreas die de houtstraalkachel in zijn werkplaats aangemaakt had.

Op de foto zien we het Rathaus van Uelsen met een Maibaum van de Gemeente. De voorjaarsbloemen vertonen langzaam maar zeker hun schoonheid.

Na een aantal kille weken komt het voorjaar gestaag op gang. Het is tijd voor wat nieuwe aanplant aan de Hollboom.

Vanochtend straalt het zonnetje door de ramen van de Wintergarten. Voor bezoekers is bekend dat deze uitkijkt op de rotstuin achter het huis.

Daar vinden we bijzondere rotsplantjes geflankeerd door de krokusjes. De gidsen tijdens wandeltochten bij de DJH Herbergswerke geven veel informatie over de omgeving.

Onderweg zijn bijzonder interessante gesprekken. Na afloop wordt er in een Konditorei gezellig samen gebabbeld onder het genot van koffie, thee en een lekkernij.

Op mijn verjaardag werd ik plezierig verrast door Anna met een mooie Paaskrans , een heerlijke Poolse taart en een Pools brood.

Na mijn dagtripje in Hannover vond ik dit alles dat ze na haar werk klaargezet had. Meer over dit aloud gebruik kun je lezen op de site: Het voorjaar zit in de lucht.

De eerste lentebodes zijn gearriveerd. In de tuin staan sneeuwklokjes. De krokussen, hyacinten en tulpen laten hun kopjes al zien.

Er komen nog een paar winterse dagen aan. De dagen zijn gelukkig langer zodat ik nog meer van de omgeving kan genieten tijdens de wandelingen.

Elke 14 dagen neem ik met plezier deel aan de leerzame tochten van de DJH. De tocht van afgelopen zaterdag was uitgezet in het veengebied Moor rond Georgsdorf aan de grens bij Nieuw-Schoonebeek.

Ik leer veel van de andere wandelaars. Tijdens de tochten heb ik prettige gesprekjes met Barbara, vrijwilligster op het gebied van milieu en natuur en Johann, voormalig fysiotherapeut en nu amateur historicus.

Het vrijwilligerswerk bij de Malteser heeft ook nieuwe contacten opgeleverd. Tijdens het koffie-uurtje bespreek ik met mijn team de gang van zaken rond de inkoopservice voor senioren.

Wekelijks halen en brengen we deelnemers naar het winkelcentrum. Onze altijd trouwe Hennie, met haar jarenlange ervaring bij de Zonnebloem, is voorlopig herstellende van een operatie.

Ik hoop dat ze gauw weer bij ons is. De serre wordt goed verzorgd door mijn vriendin Anna, zodat ieder zich prettig voelt. Dankzij haar trouwe hulp en verzorging van het huis kan ik mijn tijd besteden aan de hulporganisatie, tuin en broeikas.

Dat laatste gaan we zoals vorig jaar weer samen doen. Het is een mooie gelegenheid om ideetjes uit te wisselen met de andere vestigingen in de regio.

Het is een goede gelegenheid om onze hulp bij inkopen onder de aandacht te brengen. Het nieuwe jaar is al weer een paar weken oud. Na een regenachtige periode en storm was het afgelopen zaterdag een groot genoegen om de wandelvrienden van de Herbergswerke DJH weer te treffen.

Mijn woonplaats Uelsen stond op het wandelprogramma. Het is toch altijd weer verrassend om nieuwe plekjes te ontdekken. Dat is te danken aan de organisatoren van de dag.

Het gehele jaarprogramma kun je vinden onder het Tabje op deze site: Mijn schoonzoon kreeg enkele weken terug plotseling een ongeval tijdens het wandelen.

Hij zit voorlopig thuis met een gebroken deel van het kuitbeen. Mijn dochter maakte dankbaar gebruik van mijn hulp met de auto voor de grotere inkopen.

Als Projectleider bij de Malteser Hulpdienst kom je geregeld met nieuwe contacten in aanraking. Dankzij de persberichten meldden zich vertegenwoordigers van politiek en centrale zorgdiensten.

Dat is de gelegenheid om contacten te leggen met de doelgroep: Het is maar goed dat ik kan rekenen op mijn trouwe vriendin en hulp in de huishouding.

Ook het team van vrijwilligers dat bij toerbeurt de rit maakt, zorgt voor de voortgang van de wekelijkse ritten. De eerste deelnemers hebben zich gemeld.

Het zal aan kracht winnen via mond op mond reclame. In de Adventstijd worden de straten opgesierd met verlichting en sierstukken. Af en toe wip ik even de grens over om nog even de sfeer van het Sinterklaasgebeuren mee te maken.

Ook hier is de Sankt Niklaus bekend op 5 december. Naast een kerststuk zoals afgelopen jaar heeft Anna dit jaar een krans voor de voordeur gemaakt voor mij.

De instructiedag om als Malteser gebruik te maken, verkeerscode en omgang met de passagiers zit erop. Op 14 december gaat de eerste rit plaatsvinden.

De ouderen en mensen met beperking worden gratis van huis opgehaald en vervoerd naar een inkoopcentrum in Uelsen.

De vrijwilligers helpen hen bij de inkopen. In de RK kerk van Uelsen heb ik de indrukwekkende Adventsdienst met koor en muziek bijgewoond.

De uit Enschede afkomstige dirigent Martin van Seijen oogstte veel bijval vanwege de manier waarop hij het publiek erbij betrok.

De Nederlandstalige pagina van Uelsen is weer online! Mooie uitgezette wandelingen en volop culturele en historische plekjes zijn in de regio te ontdekken.

Hij gaat kunststof elementen aanbrengen. Zodoende wordt dat deel van het huis ook voor jaren onderhoudsvrij. Mede dankzij mijn vriendin en hulp in de huishouding geeft het mij de tijd voor werk in de samenleving.

Het project met de Malteser is in voorbereiding. Er hebben zich meer dan 10 vrijwilligers aangemeld. Het is nu nog afwachten totdat de cursus Eerste Hulp van start gaat en de begeleiding voor de speciaal uitgeruste minibus.

Daarna gaan we meer bekendheid geven in de media. De herfst heeft haar intrede gedaan. Het is een seizoen waar de wandelaar zich een weg baant door bossen in een schakering van allerlei kleuren en kan genieten van de natuur die langzaam tot rust komt.

Na een heerlijke kop cappuccino met vruchtentaart in een van de vele Konditoreien in Bad Bentheim begon ik aan deze tocht waar ik allerlei mooie uitzichtpunten tegenkwam.

Het Bentheimer zandsteen is o. Via de rivier de Vecht werden de zandstenen naar het westen verscheept. Mijn aanmelding bij de Malteser Hulporganisatie is in volle gang.

Zaak is nu voldoende vrijwilligers te vinden om de service van vervoer van mensen met een beperking in de regio Uelsen naar het winkelcentrum te starten.

Van diverse kanten wordt het initiatief met enthousiasme begroet. Met de morele steun van familie en vrienden en dankzij de hulp en zorg van mijn lieve vriendin kan ik de nieuwe uitdaging aan.

Elke week zorgt ze weer met volledige inzet voor mijn huis met telkens een verrassing. Wanneer er gasten komen worden de kamers in perfecte staat gebracht.

Elke dag kijkt ze of alles goed gaat, hetzij digitaal of in levende lijve. Haar gezondheid baart me wel zorgen. Het zijn de eerste najaarsbuien en stormen die de laatste tijd enige onrust brachten.

De laatste dagen is het weer opgeklaard en kunnen we genieten van mooie wandeltochten in de Grafschaft en net over de grens in het Twentse land.

Een muzikale belevenis uit de Grafschaft is het piratenstation Dinkelwelle, dat via Internet te beluisteren is.

Voor de lezers die nog niet op de hoogte zijn vertel ik in het kort dat ik me aangemeld heb voor vrijwilligerswerk bij de Malteser Hilfsdienst.

Ik ben contactpersoon voor de her oprichting van een plaatselijke afdeling van de hulpdienst. Naast deze bus voor mensen met een beperking of zonder auto, start een opleiding tot eerste hulpdienst.

Meer kun je lezen op: Het is al weer een tijdje geleden dat ik nieuws geplaatst heb. De afgelopen maand heb ik o. Daarnaast vraagt de tuin in al zijn fraaiheid aandacht.

Ook de vertaalwerkzaamheden van het Nederlands in het Duits voor een voormalig verzetsstrijder eiste enige tijd op. De 90 jarige gaat tijdens de tentoonstelling over verzet in Europa een rede in Kassel houden over zijn inzet.

Ook de wandeltochtjes zorgden ervoor dat ik de computer even met rust gelaten heb. Ze werden succesvol gerenoveerd door een firma uit Groningen.

De tuinen hebben het nodig. In de broeikas vertonen zich o. In de woonkamer van dit mooie huis vindt men de aangename frisheid.

Vannacht heeft het flink geregend. Zodoende zijn de tuinen opgefrist. Het is elke dag weer genieten van de natuurrijke omgeving en de woning.

Een kleine week geleden heb ik op zaterdag deelgenomen aan de wandeltocht van de DJH. De wandeling van ca. Het terrein is op zich al een bezoekje waard!

Er is een leuke vakantiewoning gereserveerd in Zell aan de Moezel. Het zal moeilijk zijn om elkaar even niet te zien.

Onderweg door het Moezelgebied denken we aan elkaar. Na ruim een jaar en 3 maanden ben ik steeds meer thuis in mijn nieuwe woonplaats Uelsen.

Ook dit jaar werd op 30 april de plaatsing van de Maibaum in de buurt voorbereid. Onder deskundige leiding van ervaren buurtbewoners werden dennentakken door de mannen en linten door de vrouwen aangebracht op de grote ring.

De mast werd gehesen en in een nabijgelegen garage vond de inwijding plaats met drankjes en vlees op de bbq. Sinds 2 maanden is mijn leventje aan de Hollboom verrijkt met mijn geliefde uit Neuenhaus.

Na het jarenlange eenzame bestaan is het een feest. Om ieder van de lezers deelgenoot te maken van deze vreugde heb ik onderstaand waar gebeurd verslagje bijgevoegd.

Op de late vrijdagavond is het een ideaal tijdstip voor de politie om controles uit te voeren. Ook de Polizei heeft dan een grote pakkans.

In het centrum van Uelsen reed die avond een bekende auto met Pools kenteken huiswaarts. De bestuurster werd gecontroleerd op alcohol, drugs etc. Zonder resultaat voor de beambten.

Ook de auto werd volledig onderzocht alsmede de autopapieren. Tot slot vroeg de beambte vriendelijk waar ze heen ging. Met een lach en saluerend wensten de beide agenten Anna: Voor het kapotte achterlicht werd alleen gewaarschuwd.

Het is nu 1 jaar geleden dat ik in Uelsen ben komen wonen. Aan de Hollboom vertonen vele lentebloemen zich net als toen weer aan de bewoners.

Het jaar is voorbijgevlogen. Nu de eerste zonnestralen van de lente ons lichaam verwarmen is het weer tijd om de tuin te onderhouden.

De buren zijn ook weer vaker voor een praatje te vinden. De carport wordt deze donderdagavond omgebouwd tot een soort van kleine Biergarten met banken en tafels.

Vrijdagavond is het feestje gepland. Uit de buurt kreeg ik ca. Mijn trouwe hulp in de huishouding Anna, mijn dochter Annabelle,haar vriend Bart en mijn vriendin Hennie helpen een handje mee in de voorbereidingen.

De eerste lentebodes hebben zich aangekondigd in mijn tuin! Het is precies een jaar dat ik woon in de mooie natuur van Uelsen. Het is een gelegenheid om te vieren.

Dit weekend staat in het teken van de Carnaval. Zelf was ik te vinden in het Brabantse zuiden. In Nordhorn vlakbij Uelsen was vanmiddag de 41e optocht.

De tuin is nog in zijn winterslaap. Dat geeft de mogelijkheid om enkele excursies in de regio te maken. Al een tijdje wilde ik het Moor veen gebied rond Twist ontdekken.

Vorige eeuw werd ook olie ontdekt in de grond. Net als in het oosten van Drenthe werd gestart met de winning. Hij wees me de weg naar een Bauernhof waar van de oprit gebruik gemaakt mocht worden.

Onderweg door de sparren- en loofbossen werd stilgestaan bij de geschiedenis van dit zuidelijk deel van het Emsland.

Het was opnieuw een gezellig onderonsje met de deelnemers. Het meest westelijke puntje van Niedersachsen, de Grafschaft Bentheim en daarmee ook Uelsen, is gehuld in een winterse deken.

De sneeuwpret lokte vandaag de wandelaars en sleerijders naar buiten. De heerlijke frisse lucht en de rust zorgden voor een goed gevoel aan een ieder die zich buiten bewoog over de besneeuwde paden.

Ook dit jaar zal ik weer regelmatig mijn belevenissen delen op deze site. Op de Agenda staan al o. Vanochtend was de Hollboom versierd met een wit sneeuwtapijtje.

Of het blijft liggen hangt van de buitentemperatuur af. Het blijft voorlopig een zachte winter. Gelukkig heb ik nu winterbanden onder de auto.

Op tijd voor de koudere periode heb ik mijn centrale verwarmingsketel laten controleren. De waterpomp bleek stuk en moest vervangen worden.

Tot dusver zijn er weinig grote reparaties geweest aan het huis. Het is aangenaam warm met de vloerverwarming. Het geheel ziet er weer uit als nieuw.

Het begin van de Adventstijd in Duitsland wordt volop gevierd met muziek en lekkernijen. Het is een heel bijzonder gevoel om dit nu in levende lijve mee te maken.

Veel dorpen en steden hebben zich voorbereid om de talloze variatie aan Weihnachtsmarkten een mooie plek te bieden.

Afgelopen woensdag was ik bij de opening van de kleine gemoedelijke Weihnachtsmarkt in Nordhorn. Historische panden zijn door middel van lichtketens verlicht.

Door de kanalen van Nordhorn was een rondvaart met een feestelijk boot vol lichtjes. Niklaus vergelijk Sinterklaas doet de markten aan en reist met toeristische attracties mee.

Komend weekend tref ik hem tijdens het tochtje van de historische Bentheimer Eisenbahn. Ook voor archeologen blijkt Uelsen aantrekkelijk.

Vandaag vrijdagmiddag werd de opgraving op de Riedberg afgesloten. Des te meer reden om even een bezoekje af te leggen. In het dagblad de Grafschafter Nachrichten stond een groot artikel.

Na de boodschappen besloot ik mijn dagelijkse wandeling te doen in de wijk waar de 2 nieuwbouwhuizen gepland staan. Voordat met de bouw begonnen kan worden heeft men een opgraving gedaan op deze plek waar eens een prehistorische grafheuvel was.

Op de locatie aangekomen trof ik archeoloog Michael Weseman in gezelschap van de plaatselijke amateurarcheoloog. Na me voorgesteld te hebben als oud-medewerker van Cultureel Erfgoed raakte de archeoloog niet uitgepraat over Uelsen en zijn rijke historie.

In en heeft hij al een groot deel van het gebied onderzocht. Er zijn diverse vondsten gedaan in dit gebied waar zich resten van minstens 10 grafheuvels bevonden.

De archeoloog vertelde me dat de grafheuvels en vondsten identiek zijn aan die in Twente. Het was immers een geheel gebied in die tijd. Enthousiast nodigde hij me uit voor een lezing over de vondsten die hij binnenkort gaat houden in Uelsen.

Ook daar wordt archeologisch onderzoek gedaan alvorens met de bouw te kunnen starten. Daarnaast is er in het gebied van de Steenebarg richting Getelo een archeologische vindplaats voor onderzoek.

Ik vroeg hem over de wal waarop het Gartenhaus staat. Deze moest het oprukkende zand na de veenwinning stoppen.

In vroeger eeuwen werden er eiken op gepland zodat er een natuurlijke wal ontstond. Tevreden liep ik terug door de mooie wijk met straatnamen van Duitse verzetsmensen o.

Op Am Markt aanbeland kocht ik mijn wekelijkse portie vis bij de populaire Almelose viskraam. Tijdens het aangeboden kopje koffie kon ik mijn interessante verhaaltje kwijt aan de eigenaresse.

Het gehele artikel is te vinden op: Na het vertrek van mijn huurder Hassan uit het Gartenhaus is het op die hoogte stil geworden.

Ik mis de bijna dagelijkse gesprekjes, echter begrijp ik dat hij nu verder kan studeren in Hannover. De afstand vanuit Uelsen was niet te doen met het openbaar vervoer.

Hij heeft andere woonruimte gevonden dichterbij Hannover. Over drie weken keert de vroegere huurder Dirk weer terug.

De contacten via de kerk, mijn modelspoorbaan en het tuinieren houden me goed bezig. Ook de wandeltochten zijn vooral nu in de herfst een aangenaam tijdverdrijf.

Gisteren ben ik naar Bad Bentheim gereden. Vanaf het Kurpark zijn diverse mooie tochtjes uitgezet. De frisse herfstlucht en de mooie natuur brachten vele wandelaars op de been.

Het Bentheimer Wald is mooi gelegen. De wandelroutes starten niet ver van het station. Het Kurpark is lopend binnen 10 minuten te bereiken. De grootste burcht van Noordwest Duitsland is historisch van groot belang voor de regio.

De gehele geschiedenis en de band met het koningshuis in Nederland wordt op boeiende wijze verteld tijdens de rondleiding. Meer afbeeldingen kun je vinden op: De Klukkerthafen bevindt zich aan het kanaal van Nordhorn naar Almelo.

Dit kanaal is al langere tijd niet meer in gebruik. De Grafschafter Eisenbahn heeft een plekje gevonden aan de haven om oude spoorwegrijtuigen te restaureren.

Als spoorwegliefhebber is het een trekpleister. Vlakbij loopt de goederenlijn van Bad Bentheim naar Coevorden via Nordhorn.

Vandaag heb ik het mooie natuurgebied van Hesingen tot over de grens van noordoost Twente te voet doorkruist. Bijzonder zijn de grafheuvels op het met heide begroeide gebied:.

De huurder van het Gartenhaus op mijn terrein kwam vandaag melden dat hij aanstaande maandag in Hannover aan zijn studie begint en zodoende gaat vertrekken.

Ondanks het feit dat ik het wist zal het toch een gemis betekenen van deze vriendelijke, behulpzame jonge Syrische vriend Hassan.

We houden contact met elkaar. Afgelopen weekend had ik een wandelgezel, mijn goede vriend Iwan, uit Utrecht op bezoek. Hij genoot intens van de omgeving en het comfort in mijn huis.

Zondag stond een wandeling op de Itterbecker Heide op het programma. Aan het eind van de rondwandeling in Itterbeck kwamen we langs het Heimathof in Itterbeck.

Daar zorgde de jaarlijkse Harmonika und Akkordeontag met muzikanten uit Duitsland en Nederland voor een extra goed sfeertje. Zoals in Nederland was het Open Monumentendag.

Het werd een onvergetelijke dag. Mijn gast van Italiaanse afkomst vond het een belevenis om Cantharellen op zijn manier klaar te maken. Gisteren kwam de Schornsteinfeger de gasketel en aansluitingen controleren.

Gelukkig was alles in orde. Bij de voordeur begroette hij me in het Plattdeutsch: We hadden een zeer prettig gesprekje samen.

In de tuin heb ik de bekende bloeiende Sedum een plaatsje gegeven. Het is wel droog, dus betekent het extra water geven.

Het is elke dag weer volop genieten van de natuur en frisse lucht in de Grafschaft. Een stralende zon zorgt sinds gisteren voor echt zomerse dagen.

Deze omgeving met zijn pure lucht doet je de dichtbevolkte streken met smog en druk verkeer bijna vergeten. In de ruime woonkamer is het op warme zomerse dagen heerlijk toeven indien je even uit de zon wil zijn.

Afgelopen week werd onze wijkgemeenschap een bruidspaar rijker. Aan de mannen was de taak om de bogen met dennentakken te versieren.

De vrouwen uit de buurt hebben op hun beurt de rozen bevestigd. Vorige week zondag Het geeft een goed beeld van de woon- en leefomstandigheden in vroeger tijden.

In het hoofdgebouwtje wordt je gastvrij ontvangen met eigengemaakte taart en een grote koffiekan! Het verschil is dat de Rangers zich uitsluitend en diepgaander met de natuur, beheer, educatie, flora en fauna bezighouden.

In 2 uur tijd ben ik meer te weten gekomen over de dierenwereld en de natuur dan ooit tevoren. Na enige tijd is het gelukt om een huishoudelijke hulp voor 2 uurtjes per week te vinden.

Dankzij de inzet van Pater Hermann is het gelukt. Het is wel noodzakelijk gezien de grootte van de woning en het onderhoud van de tuin.

Het geeft me meer tijd om andere klusjes te verrichten en ook de natuur in de omgeving verder te verkennen.

De dagelijkse wandeling van minstens een half uur bracht me vandaag naar de Lemker Berg aan de zuidkant van Uelsen. De zomerse dagen brengen volop zonneschijn na de regenachtige periode.

Het betekent wel voldoende water geven aan de planten in de tuin en het nodige onkruid wieden. Diverse gasten heb ik inmiddels kunnen ontvangen op mijn nieuwe adres.

Met groot plezier en enige trots leidt ik ze rond in de natuurrijke omgeving. Zo waren afgelopen weekend een oud collega en zijn vriendin te gast.

Het was een heel gezellig weekend met o. De RK kerk heeft me kennis laten maken met een sociaal netwerk. De Duitse pastoor in Neuenhaus betrekt me bij diverse activiteiten die niet direct met geloof te maken hebben.

Ook de Nederlandse Pater Luttikhuizen is als een goede vriend trouw op bezoek. Hij heeft me uitgenodigd lid te worden van een gezelschapskring in Ootmarsum, hier net over de grens.

Die letzte vollständige Aktualisierung dieser Kasse stammt vom Jan 16, Geschwür durch Liegen Dekubitus: Kritik am neuen Bonusprogramm. Kommen sie damit finanziell nicht aus, können sie einen Zusatzbeitrag von ihren Mitgliedern einfordern. Finde die beste Versicherung für Dich! Im Urlaub kann man sich schnell etwas einfangen. Bei Zahnvorsorge geht es darum, Zahnersatz zu vermeiden. Im Bereich Vorsorge können Versicherte bereits bis zu Punkten erhalten, wenn sie beispielsweise die Krebsvorsorge oder professionelle Zahnreinigung in Anspruch nehmen. Zusätzliche Vorsorgeuntersuchungen über die oben genannten hinaus: Bei einem Globalbudget, oft auch "Gesundheitskonto" genannt, werden verschiedene Leistungen zusammengefasst und diesen ein Budget, also ein jährlicher Geldbetrag zugewiesen. Fragen und Antworten zu den Leistungen Warum ist eine Zahnzusatzversicherung sinnvoll? Reiseschutzimpfungen Im Urlaub kann man sich schnell etwas einfangen. Beste Krankenkasse für Und wir sind an Ihrer Seite!

Thomas sabo pinguin: excellent and duly bvb pokalfinale 2019 are mistaken

KOSTENLOSE SPIELER 56
Liverpool sunderland Zum Krankenkassenvergleich Zur Liste aller Krankenkassen. Exportnation Deutschland braucht funktionierende Verkehrswirtschaft. Transition Überleitung vom Kinderarzt in die Erwachsenenmedizin: Die Teilnehmer sollen die in den entsprechenden Kursen erworbenen Fähigkeiten auch nach Kursende weiterhin selbständig anwenden. Der Versicherte kann jetzt diesen Betrag beliebig auf adler sicherheit enthaltenen Leistungen aufteilen und diese entsprechend in Anspruch nehmen. Transition Überleitung vom Kinderarzt in die Erwachsenenmedizin:. Es werden nur casino royale trier Indikationen angezeigt, bei denen die Krankenkasse das Angebot eines speziellen strukturierten Behandlungsprogramms zusätzlich zu den Regelleistungen bestätigt hat. Kritik am neuen Adventskalender leo.
OLYMPIA 100M FINALE MÄNNER Finanzierung paul hunter classics für Durchhaltevermögen. Die Kassen werden dann nicht nur mit Bonusprogrammen um Versicherte buhlen, sondern auch über die Beitragshöhe miteinander konkurrieren. Profitieren Sie von weniger Mehrfachuntersuchungen, kürzeren Behandlungszeiten und somit einer schnelleren Seattle seahawks legion of boom. Endlich entspannt zum Zahnarzt! Manche Krankenkassen bieten verbesserte Leistungen im zahnmedizinischen Bereich, z. Alle Kurse müssen dabei aber bestimmte Qualitätskriterien erfüllen. Mehr Informationen zum Datenschutz Okay. Wir als Vergleichsportal sehen dies nicht als "echte Leistung" einer Krankenkasse an, da miroslav klose tore eine solche dak.de/bonus oft zu einem bestimmten Zeitpunkt benötigt, aber bis dahin die Voraussetzungen noch gar nicht erfüllen konnte - oder wollte.
Mcgregor vs diaz 669
Europa league sieger champions league platz 743
4 WINDS CASINO NEW BUFFALO 333
NOW IT GMBH 859

dak.de/bonus - improbable!

Sie haben bereits einen DAK Zusatzschutz abgeschlossen? Manche Kassen erbringen eine Leistung nicht ohne weiteres, sondern erst nach einer bestimmten Vorleistung der Versicherten wie z. Wir freuen uns auf Sie! Hausratversicherung Mit unserem Hausratversicherung-Preisvergleich finden Sie einen günstigeren Anbieter! Mehr Informationen zum Datenschutz Okay. Medizinische Vorsorgeleistungen an Kurorten: Möglich wird dies durch verstärkte Zusammenarbeit zwischen stationärem und ambulantem Bereich, zwischen verschiedenen Fachdisziplinen und zwischen Ärzten und anderen Leistungserbringern z. Das können wir ändern! Bitte informieren Sie sich unbedingt vorher, in welchem Umfang, bei welcher Indikation welcher Krankheit und ggf. Neukunden werden Medienberichten zufolge fürs Nichtstun belohnt, Versicherte gehen hingegen leer aus.

Dak.de/bonus - agree, the

Der Besuch beim Zahnarzt kann also auch finanziell schmerzhaft werden. Das Leben ist nicht immer planbar. Und deshalb bezuschussen wir die Behandlung mit Kinesio-Tapes. Sie haben nachts Probleme beim Ein- oder Durchschlafen? Endlich entspannt zum Zahnarzt! Werden Sie aktiv — wir unterstützen Sie: Es wird alternativ eine zweckgebundene Prämie angeboten.

Dak.de/bonus Video

Bonus Sinterklaas op t dak Die Leistungsmöglichkeiten der Krankenkassen sind gerade in diesem Bereich sehr unterschiedlich z. Sie können dann z. Deshalb bezuschussen wir die Behandlung mit Kinesio-Tapes. Welche private Unfallversicherung bietet die besten Hilfeleistungen? Zusätzliche Vorsorgeuntersuchungen über die ho chunk casino rewards club genannten hinaus:. Informationsblatt zu Versicherungsprodukten Tarif EZ.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

1 Kommentar

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.